Οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να σταθεροποιούνται, αφού οι επενδυτές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο που θα έχουν οι περικοπές του OPEC+ στη συνολική προσφορά, η οποία φυσικά θα φέρει νέα μείωση στα εμπορικά αποθέματα όλης της αμερικανικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, το WTI διαπραγματεύεται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο σχεδόν 3% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μετά τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι θα μειώσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πτώση των τιμών.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου εκτίμησε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Ενώ την επόμενη Πέμπτη αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία, με τα αποθέματα να φτάνουν τελευταία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών.
Ακόμα όμως και μετά από αυτές τις ανόδους, το αργό παραμένει περίπου 10% χαμηλότερα φέτος, με την ήπια οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επιβαρύνουν τη ζήτηση. Όπως είναι αναμενόμενο, η εκτίναξη του κόστους δανεισμού οδηγεί σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, προετοιμάζοντας ενδεχομένως τις τιμές για περαιτέρω αυξήσεις. Είναι απλό, όσο η ζήτηση παραμένει σταθερή και τα αποθέματα μειώνονται, τόσο θα αυξάνεται η τιμή.
Επιπλέον, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα παραπάνω, είναι το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αξιωματούχων της FED συμφώνησε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, όπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED.
“Οι ανησυχίες για τη ζήτηση μεγάλωσαν” με τα αμερικανικά αποθέματα να συρρικνώνονται πιθανότατα, δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Saxo Capital Markets Pte. στη Σιγκαπούρη. “Η εστίαση θα στραφεί στους δείκτες της αγοράς εργασίας στο υπόλοιπο της εβδομάδας”, είπε, αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.