13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι “βαθιά στο κόκκινο” σε όρους ελλείμματος

    Ξεκινούν τα δύσκολα και συγκεκριμένα, το δύσκολο σημείο κατά την διαπραγμάτευση της Τρίτης στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ θα είναι ότι τόσο η 2η όσο και η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι “βαθιά στο κόκκινο” σε όρους ελλείμματος.

    Η Γαλλία, εκτός από το δύσκολο πρόβλημα σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, θα πρέπει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες μέτρα που θα μειώνουν το έλλειμμα της από το 5,3% του ΑΕΠ, που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου κατά 3,8% στο 1,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025 ή το αργότερο το 2026. Τούτο, με δεδομένο ότι η Γαλλία θα έχει τόσο φέτος όσο και του χρόνου χρέος πάνω από 110% του ΑΕΠ.

    Μια από τα ίδια και η  Ιταλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της, από το 4% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου, στο 1,5% του ΑΕΠ της όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Με άλλα λόγια, το ECOFIN της Τρίτης περιμένει να ακούσει περικοπές ανάλογες με αυτές που έκανε η Ελλάδα την περίοδο 2010 – 2018 αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει.

    Η Γαλλία θα έχει την ευκαιρία να πάρει παράταση μέχρι να σχηματίσει βιώσιμη Κυβέρνηση, πριν παρουσιάσει τα σχέδια της. Η Ιταλία όμως, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζώνης με 144% του ΑΕΠ της, θα πρέπει με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να παρουσιάσει ένα σχέδιο διορθώσεων. Το δημοσιονομικό πρόβλημα των δύο μεγάλων οικονομιών αλλά και η “ατίθαση” στάση Πολωνίας και Ουγγαρίας, απέναντι στους περιορισμούς που θέτουν από τις Βρυξέλλες θα ανάψει την “σπίθα” που θα οδηγήσει στην έκρηξη μέσα στον Σεπτέμβριο όταν οι περικοπές θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί για να εφαρμοστούν.

    Είναι φυσικό ότι οι πιέσεις που θα υποστούν οι μεγάλες χώρες θα γίνουν οριζόντιες ώστε όλη η ΕΕ να κινείται με τον ίδιο ρυθμό. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να παρουσιάσει για φέτος έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ σχεδόν το μισό από προβλεπόμενο όριο και να μειώσει το χρέος της περίπου 8% του ΑΕΠ στο 145,3% στο τέλος του 2025, από 153% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2024. Συνεπώς, η μείωση θα είναι πολύ πάνω από το ετήσιο όριο μείωσης του χρέους (1% του ΑΕΠ) που προβλέπεται για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα.

    Σε δεύτερο πλάνο, η Ελλάδα δεν θα επιδιώξει να ξεφύγει καθόλου από το κανόνα για αύξηση των δαπανών κατά 3% (περίπου 3 δις ευρώ) που έχει θέσει ως στόχο για την χώρα μας η Κομισιόν για το 2025.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα