20.8 C
Athens
Monday, April 29, 2024
More

    Οι κρατικές επιδοτήσεις διατηρούν τις τιμές του ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα

    Τα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος κυμαίνονται σε ανεκτά επίπεδα χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις. Βεβαίως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ωφέλησε τους καταναλωτές αφού είχε καταλήξει «εφιάλτης» στις αρχές του 2022, αλλά οι αρχικές ονομαστικές χρεώσεις των λογαριασμών παραμένουν υψηλές.

    Αυτό επειδή οι προμηθευτές τιμολογούν πλέον δίκην …Πυθίας αφού (πρέπει να) προβλέπουν ένα 10ήμερο νωρίτερα τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών του επόμενου μήνα συνυπολογίζοντας το ρίσκο που χρειάζεται να πάρουν, όχι πάντοτε με επιτυχία.

    Παράλληλα το συμπέρασμα που βγαίνει από ένα εξάμηνο νέων συνθηκών στην αγορά είναι πως οι λεγόμενοι «τουρίστες καταναλωτές» δηλαδή όσοι αλλάζουν συνεχώς πάροχο συμπεριφερόμενοι ως γυρολόγοι, μάλλον ευνοήθηκαν!

    «Τι κάνουν λοιπόν οι γυρολόγοι; Επιλέγουν τη φθηνότερη τιμή ανά μήνα και συνυπολογίζοντας την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των εταιρειών, πληρώνουν τελικά πολύ μικρά ποσά στους λογαριασμούς» λέει στέλεχος της ΡΑΕ.

    Ένας καταναλωτής που κάθε μήνα, ψάχνει και βρίσκει τον οικονομικότερο πάροχο, τότε στο εξάμηνο θα πλήρωνε μέση τελική τιμή 7,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πιο χαμηλά δηλαδή και από τα επίπεδα των τιμολογίων πριν εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης.

    «Άρα τον Σεπτέμβριο θα είχε μηδενική τιμή, τον Ιανουάριο 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Δεκέμβριο 6,5 λεπτά, αντισταθμίζοντας έτσι τις αυξημένες τιμές του φθηνότερου προμηθευτή τον Αύγουστο (14,2 λεπτά), τον Οκτώβριο (12,8 λεπτά) και τον Νοέμβριο (11,5 λεπτά)» λένε από τη ΡΑΕ.

    Λόγω των κρατικών επιδοτήσεων, οι υψηλές χρεώσεις δεν μετακυλίστηκαν στις τελικές τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά.

    Ωστόσο, η αλλαγή του μοντέλου αποδείχτηκε τσουχτερή για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, όπου η κρατική ενίσχυση είναι μικρότερη από ό,τι στους οικιακούς καταναλωτές.

    «Με το νέο μοντέλο, η ανάγκη πρόβλεψης οδήγησε σε υψηλότερες χρεώσεις ειδικά στην ρευστή σημερινή συγκυρία σκαμπανεβάσματος των τιμών. Είχαμε προτείνει η κατάργηση των ρητρών να γίνει με μία ειδική συνθήκη η οποία να μην αναγκάζει τις εταιρείες να προβλέπουν τη χονδρεμπορική τιμή του επόμενου μήνα. Εναλλακτικά προτείναμε τον καθορισμό ενός πλαφόν στο ποσοστό κέρδους των εταιρειών, δεν εισακουστήκαμε και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα» λέει μάνατζερ της αγοράς.

    Αν συνέχιζε να ισχύει η ρήτρα, ο μέσος όρος των τιμών 6μηνου της ΔΕΗ θα ήταν 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ όμως προβλέποντας την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε μεσοσταθμικά τιμή στα 52,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

    Αυτό άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα στην επεξεργασία των τιμοκαταλόγων της ΔΕΗ με βάση τους οποίους το ΥΠΕΝ βγάζει την απαιτούμενη κάθε μήνα επιδότηση, για το 6μηνο Αύγουστος 2022 -Ιανουάριος 2023 που εφαρμόζεται το νέο μοντέλο λιανικής.

    «Εάν συνέχιζε να ισχύει η ρήτρα που είχε εισαγάγει η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο, οι χρεώσεις κάθε μήνα θα ήταν μικρότερες από τις χρεώσεις που πραγματικά ανακοίνωσε» λένε στο ΥΠΕΝ.

    Σχεδόν επτά μήνες μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης στην λιανική ρεύματος, η εικόνα της αγοράς προμήθειας έχει αλλάξει ριζικά.

    Οι καταναλωτές προσπαθούν να πληρώσουν φθηνότερο ρεύμα με κάθε τρόπο και οι «γυρολόγοι» το πέτυχαν.

    Λιγότερο από 8 λεπτά την κιλοβατώρα πλήρωσαν το ρεύμα οι καταναλωτές που άλλαξαν 4-5 φορές πάροχο στο εξάμηνο.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα