23.6 C
Athens
Friday, September 20, 2024
More

    Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η μεγαλύτερη άνοδος του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει  διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια και απειλώντας με εκτεταμένη ύφεση.

    Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η ρωσική εισβολή για τον περίπλοκο ιστό των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ένα δημόσιο αγαθό που βασίζεται στην εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας. Στο πιο βασικό επίπεδο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ένα κίνητρο να ξεφύγουν από οποιαδήποτε δικαιοδοσία που θεωρείται ευάλωτη σε επίθεση οποιουδήποτε είδους.

    Η χρηματοδότηση υποστηρίζει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Δίνει τη δυνατότητα να μετατοπίζουμε πόρους με την πάροδο του χρόνου, να διοχετεύουμε τις αποταμιεύσεις εκεί όπου τα οφέλη είναι μεγαλύτερα και να κατανέμουμε τον κίνδυνο σε αυτούς που μπορούν να τον αντέξουν καλύτερα. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά απαιτείται μια περίτεχνη υποδομή που βασίζεται σε θεσμούς και αγορές, καθώς και ευρέως αποδεκτούς κανόνες που δημιουργούν εμπιστοσύνη. Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι απαραίτητο για τη στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων.

    Περισσότερο από ένα χρόνο έχει προκληθεί άμεση απώλεια εμπιστοσύνης στα χρηματοπιστωτικά μέσα, τις αγορές και τους θεσμούς. Όταν η απειλή εκτείνεται σε μια χώρα ή μια περιοχή του κόσμου, μεγάλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να πέσουν θύματα απώλειας εμπιστοσύνης.

    Ξεκινώντας από τους κοντινούς της γείτονες, μια ρωσική νίκη αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Θα σταματούσε εκεί ο αντίκτυπος μιας ρωσικής νίκης στα οικονομικά; Ο κίνδυνος είναι ότι οι ανησυχίες των επενδυτών θα επεκταθούν σύντομα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μια ρωσική νίκη θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις ανησυχίες για μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν από την Κίνα, τροφοδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια σε άλλα μέρη της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Επίσης, θα μπορούσαν οι αρχές σε χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται να πουλήσουν ρευστά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται σε μακρινές ξένες χώρες και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να αγοράσουν όπλα; Εάν ναι, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι εκτεταμένος και άμεσος. Αυτό φαίνεται αν κοιτάξουμε την αγορά του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ – την πιο ρευστή αγορά τίτλων στον κόσμο, στην οποία ξένες επίσημες οντότητες είναι από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες. Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής φυγής ξένων μετρητών κατά την έναρξη του πανικού εξαιτίας της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

    Ένας τρόπος αξιολόγησης των κινδύνων διάχυσης που μπορεί να προκύψουν από τη βιασύνη για τον επανεξοπλισμό είναι να εξετάσουμε τις διασυνοριακές κατοχές περιουσιακών στοιχείων.

    Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση (NIIP) μιας χώρας είναι ένας τρόπος για να συνοψιστεί ο εξωτερικός ισολογισμός της: το NIIP είναι το πλεόνασμα των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στο εξωτερικό από κατοίκους ημεδαπής σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς αλλοδαπούς.

    Όσοι έχουν μεγάλα ελλείμματα NIIP πιθανότατα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και εκείνοι με περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας που κατέχονται ευρέως.

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα