35 C
Athens
Tuesday, June 18, 2024
More

  Οι κάλπες περιμένουν τους ψηφοφόρους-Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

  Αυτή την Κυριακή, 9 Ιουνίου, η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται ιστορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή των ευρωεκλογών, από την οποία θα αναδειχθούν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα 27 κράτη μέλη με θητεία τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Μια εκλογική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη, στην Ολλανδία, από την Παρασκευή στην Ιρλανδία και τη Τσεχία, από χθες, Σάββατο, στη Λετονία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ιταλία και από σήμερα το πρωί στις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Οι κάλπες έχουν ανοίξει με το ξημέρωμα, ενώ η τελευταία κάλπη θα κλείσει στην Ιταλία, σήμερα, στις 24:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

  Εκτιμάται ότι περίπου 360 εκατομμύρια είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις ευρωεκλογές, από τους οποίους τα δύο εκατομμύρια είναι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 16 και 17 ετών, δηλαδή, καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

  Σήμερα αργά το βράδυ και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι έδρες που θα έχει κερδίσει κάθε εθνικό κόμμα, και θα απομένει η επικύρωση των αποτελεσμάτων, η καταμέτρηση των σταυρών και η ανακοίνωση των ονομάτων όσων εκλέχθηκαν, βάσει του εκλογικού συστήματος που εφαρμόζει κάθε κράτος μέλος.
  Αμέσως μετά, τα ονόματα όσων έχουν εκλεγεί θα πρέπει να κοινοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη συνεδρίαση της πρώτης ολομέλειας, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συγκροτηθεί σε Σώμα, προκειμένου να εκλεγεί ο/η πρόεδρός και οι 14 αντιπρόεδροι. Η συνεδρίαση της ολομέλειας έχει οριστεί για τις 16-19 Ιουλίου, στο Στρασβούργο.

  Πέρυσι, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ, να αυξήσει τον αριθμό των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου σε 720 για την 10η Κοινοβουλευτική Περίοδο 2024-2029, δηλαδή μία αύξηση 15 εδρών. Το ΕΚ είχε 705 έδρες μετά την ανακατανομή που επήλθε λόγω της αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ.

  Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει ως μέγιστο αριθμό τους 750 ευρωβουλευτές συν τον Πρόεδρο, και ορίζει ότι ο αριθμός των εδρών ανά χώρα αποφασίζεται πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

  Στην κατανομή των εδρών λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών, καθώς και η ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης για τους Ευρωπαίους πολίτες από μικρότερες χώρες (βάσει της αρχής της “φθίνουσας αναλογικότητας” που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη για την ΕΕ). Πάντως, ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών ανά χώρα είναι έξι και ο μέγιστος 96.

  Μετά, λοιπόν, από τις σημερινές ευρωεκλογές του Ιουνίου, δύο έδρες παραπάνω κερδίζουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, ενώ από μία έδρα επιπλέον θα κατανεμηθεί σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.

  Έτσι, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: Γερμανία 96 έδρες, Γαλλία 81, Ιταλία 76, Ισπανία 61, Πολωνία 53, Ρουμανία 33, Ολλανδία 31, Βέλγιο 22, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ουγγαρία από 21, Αυστρία 20, Βουλγαρία 17, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία από 15, Ιρλανδία 14, Κροατία 12, Λιθουανία 11, Σλοβενία και Λετονία από 9, Εσθονία 7 και Κύπρος Μάλτα και Λουξεμβούργο από 6 έδρες.

  Οι ευρωβουλευτές δεν οργανώνονται το ΕΚ με βάση την εθνικότητά τους, αλλά την πολιτική του τοποθέτηση. Έτσι, αμέσως μετά την εκλογή τους θα ενταχθούν σε μία από τις πολιτικές ομάδες που θα συγκροτηθούν μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από αύριο το πρωί. Το ακριβή αριθμό των πολιτικών ομάδων του ΕΚ θα τον μάθουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς, πέραν των 7 ομάδων που είχαν συγκροτηθεί κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο (2019-2024), μπορεί να συσταθούν και νέες λόγω ευρωπαϊκών πολιτικών διεργασιών.

  Πάντως, για να αναγνωριστεί επίσημα μία πολιτική ομάδα πρέπει να κοινοποιήσει στο ΕΚ το όνομά της, την πολιτική της διακήρυξη και τη σύνθεσή τους έως τις 15 Ιουλίου (άρθρο 33 του Κανονισμού του ΕΚ), δηλαδή μία ημέρα πριν από την έναρξη της Ολομέλειας. Ωστόσο, πολιτικές ομάδες μπορούν να συγκροτηθούν και αργότερα κατά τη διάρκεια της 5ετίας.

  Οι επτά (7) πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2019-2024, ήταν οι εξής: Κοινοβουλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (ΕΛΚ-Χριστιαvoδημoκράτες) (https://www.eppgroup.eu/), Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (https://www.socialistsanddemocrats.eu/), Renew Europe Group (https://www.reneweuropegroup.eu/), Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (https://www.greens-efa.eu/en/), Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) (https://ecrgroup.eu/), Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) (https://www.idgroup.eu/) και Ομάδα της Αριστεράς στο ΕK-GUE/NGL (https://left.eu/).

   

   

  Πηγή: ΑΠΕ

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα