Εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης Σολτς και Χάμπεκ. Θα μεταβούν με ξεχωριστές εταιρικές αντιπροσωπείες -που αναμένεται να περιλαμβάνουν τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών όπως η Siemens AG, η BASF AG και η Deutsche Bank AG- στο Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη πριν ο καγκελάριος μεταβεί στην Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής του G20.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε μια κλήση αφύπνισης για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επανεκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους στις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο απέφυγε να επικρίνει ανοιχτά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει επιδείξει μια όλο και πιο επιθετική στάση απέναντι στην Ταϊβάν, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η μονόπλευρη εξάρτηση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αγαθών και πρώτων υλών στον κόσμο θα μπορούσε να αφήσει τα έθνη υπερ εκτεθειμένα.
Η Νοτιοανατολική Ασία διαθέτει μια τεράστια δυνητική πελατειακή βάση, αλλά παραδοσιακά ήταν μια δύσκολη αγορά για τους Γερμανούς κατασκευαστές. Οι φραγμοί στις εισαγωγές καθιστούν την αποστολή των προϊόντων εκεί σχετικά ακριβή και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τους Ιάπωνες κατασκευαστές στους τομείς των ηλεκτρονικών, των μηχανημάτων και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Να θυμίσουμε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Σολτς μπλόκαρε την πώληση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής τσιπ σε δύο κινεζικές κρατικές εταιρείες.