20 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Οι εξαγορές και οι αποεπενδύσεις που έγραψαν την σύγχρονη ιστορία του Ομίλου Quest

    Μια αναδρομή στο παρελθόν, σε βάθος 17 ετών, και η αναφορά σε μια συμφωνία που αμφισβητήθηκε κάποτε από κάποιους, αλλά δικαίωσε εκ των υστέρων αυτόν που έλαβε τις δύσκολες αποφάσεις, δείχνουν ουσιαστικά το «σημείο εκκίνησης» μιας μεγάλης πορείας για μια από τις πιο επιτυχημένες σήμερα επιχειρήσεις της χώρας. Η διορατικότητα του Θεόδωρου Φέσσα και η ικανότητά του στα deals σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, αποτέλεσαν τον «θεμέλιο λίθο» για το οικοδόμημα του ομίλου Quest.

    Ενός group εταιριών με έσοδα που ξεπερνούν πλέον το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ από τη χρήση του 2022, με προοπτικές ακόμα και για τον διπλασιασμό τους σε άλλα 5-6 χρόνια και αύξηση της ήδη ισχυρής κερδοφορίας τους, αν βοηθήσουν και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ -κατά την περίοδο από το 2014 έως το 2020, για τρεις συνεχόμενες θητείες- ίδρυσε την Info Quest πριν από 42 χρόνια, το 1981.

    «Ορόσημο», ωστόσο, για την πιο σύγχρονη τουλάχιστον διαδρομή του ομίλου Quest στο μακρύ αυτό «ταξίδι», θεωρείται το 2006. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη χρονιά μνημονεύτηκε πρόσφατα, στο περιθώριο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προς τους αναλυτές, από ένα παλιό και έμπειρο στέλεχος, όπως ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και CFO, Μάρκος Μπιτσάκος.

    Τι συνέβη το 2006; Η συζήτηση ξεκίνησε από μια ερώτηση για ενδεχόμενη μελλοντική, νέα αποεπένδυση του ομίλου Quest, με τελευταία αφορμή αυτήν από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS και την πώληση της Cardlink το 2021 στους Γάλλους της Worldline, έναντι ποσού 93 εκατ. ευρώ, με δεκαπενταπλάσια υπεραξία σε σύγκριση με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο από μια 7ετία.

    Ο κ. Μπιτσάκος εξήγησε για ποιους λόγους δεν θα πρέπει να είναι «ταμπού» για μια εταιρία συμμετοχών η πιθανή αποεπένδυση από έναν κλάδο και μετέφερε προς τους συνομιλητές του, ως παράδειγμα, τα όσα έζησε πριν από περίπου 17 χρόνια στον όμιλο Quest στην υπόθεση της πώλησης της Q Telecom.

    «Πολλοί από την αγορά έλεγαν τότε ότι κάναμε λάθος. Αν δεν είχε μεσολαβήσει όμως η αυτή η κίνηση, ο όμιλος δεν θα ήταν αυτός ο οποίος παρουσιάζουμε αυτήν την ημέρα. Γιατί, παίρνοντας ένα πολύ υψηλό τίμημα για την εποχή, κατάφερε να πραγματοποιήσει την εξαγορά της Uni Systems, να πάρει την αντιπροσωπεία της Apple, να αναπτύξει την δραστηριότητα της iStorm, να δημιουργήσει την Quest Energy.

    Σχεδόν τίποτα από ό,τι συζητάμε σήμερα δεν θα ήταν εφικτό να γίνει αν δεν είχε προηγηθεί η τότε αποεπένδυση. Αν επενδυθούν με σωστό τρόπο τα χρήματα, μπορούν να ωφελήσουν και τους μετόχους και τον ίδιο τον όμιλο», ήταν τα λόγια του, χωρίς να σημαίνει ότι προαναγγέλλει ένα νέο exit.

    Το χρονικό των συμφωνιών

    Τα «χρυσά» deals τόσο για την Q Telecom, όσο και για την Cardlink, σε χρονική απόσταση μιας δεκαπενταετίας το ένα από το άλλο, δεν ήταν τα μόνα από αυτά που συνεισέφεραν για να χτιστεί ο όμιλος του 1 billion plus. Με την Q Telecom ο Θεόδωρος Φέσσας επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia.

    Όταν δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι ο κίνδυνος πτώσης της θα συμπαρασύρει και την Info Quest, μα τελικώς έγινε η ανατροπή με την εξαγορά της από την ΤΙΜ Ηellas (νυν Wind) τον Ιανουάριο του 2006, με το ιλιγγιώδες ποσό των 330 εκατ. ευρώ.

    Στο ενεργητικό του προέδρου και βασικού μετόχου του ομίλου Quest καταγράφηκε μια σειρά εξαγορών εταιριών, οι οποίες προσαρτήθηκαν στο «άρμα» του πριν και μετά από αυτήν την συμφωνία: Το 1999 αυτή της ΑCS Courier, της Uni Systems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την Apple.

    Η δε Cardlink εξαγοράστηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2015 έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατ. ευρώ (ανήκε τότε κατά 50%-50% στις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank – Ergasias), πέντε μήνες πριν από την επιβολή των capital controls της 27ης Ιουνίου του ιδίου έτους στη χώρα, σε μια από τις χειρότερες περιόδους της μακράς οικονομικής κρίσης και όσοι δεν γνώριζαν το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της, άρχισαν να… μαθαίνουν τι ακριβώς σήμαινε η παροχή υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών.

    Η πώλησή της υπογράφηκε το βράδυ της 27ης Μαΐου 2021, με ποσό 93 εκατ. ευρώ για το 92,5% των μετοχών της… Με την πάροδο του χρόνου, ακολούθησαν φυσικά και άλλες εξαγορές, όπως αυτές των Intelli Solutions, Team Candi στον ταχέως αναπτυσσόμενο εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας κλάδο των υπηρεσιών της πληροφορικής με «ναυαρχίδα» την Uni Systems, των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος άνω των 34 MW.

    Επίσης, η επένδυση των 45+ εκατ. ευρώ στην εταιρία ταχυμεταφορών – leader της ελληνικής αγοράς ACS για το νέο υπερσύγχρονο logistics hub της, η είσοδος στη ΓΕ Δημητρίου και η διεύρυνση του εκτοπίσματος της Clima Quest στον τομέα των κλιματιστικών κ.ά.

    «Αυτή είναι η στρατηγική μας»

    Διαχρονική χαρακτήρισε την ερώτηση σχετικά με το σενάριο να εξετασθεί προσεχώς μια νέα αποεπένδυση από τον όμιλο Quest o CEO, Απόστολος Γεωργαντζής, στη λογική τού «όλα αγοράζονται, όλα πωλούνται» και δεν απέκλεισε κάτι, αν κι εφόσον προκύψει ένα πολύ υψηλό και ελκυστικό τίμημα.

    Αποσαφηνίστηκε πάντως ότι η διοίκηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην αναζήτηση νέων εξαγορών σε υφιστάμενες ή νέες δραστηριότητες: «Η στρατηγική μας είναι πώς θα μεγαλώσουμε. Αν κοιτάξει κανείς τι έχουμε πράξει στο παρελθόν, λίγο πολύ μπορεί να προβλέψει και το μέλλον. Εμείς, χτίζουμε αυτό το μέλλον. Το νέο επενδυτικό πλάνο μας ίσως υπερβεί και τα 30 εκατ. ευρώ, αν βρούμε συμφέρουσες ευκαιρίες μπροστά μας».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα