21.7 C
Athens
Thursday, October 24, 2024
More

    Οι ελληνικές τράπεζες έρχονται πρώτες σε κερδοφορία

    Στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ευρωζώνη κατά το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Ιουνίου 2022. Όλα αυτά έρχονται την ώρα που οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν υπερκέρδη. Παράλληλα με αυτό, εμφανίζονται να έχουν τα χαμηλότερα – σε ευρωπαίκό επίπεδο – έξοδα ως ποσοστό των εσόδων, μετά από αλλεπάλληλα προγράμματα μείωσης προσωπικού, εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων και συρρίκνωσης των δικτύων καταστημάτων.

    Τα στοιχεία της έκθεσης για την αξιολόγηση κινδύνων που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, που είναι αρμόδια και για τη διενέργεια των stress test, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε (στα «Νέα Σαββατοκύριακο») ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν «λιγότερα κέρδη από το επιθυμητό, σύμφωνα με τον δείκτη απόδοσης ενεργητικού ή τον δείκτη απόδοσης του κεφαλαίου, όταν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρώπη».

    Τουλάχιστον για την περίοδο που εξετάζει η EBA, δηλαδή το 12μηνο από τον Ιούνιο 2021 έως τον Ιούνιο 2022, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης κεφαλαίου στην ευρωζώνη και ήταν στην τρίτη θέση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, μετά τις τράπεζες της Σλοβενίας και της Ρουμανίας.

    Είναι δε εντυπωσιακή η μεταστροφή των αποτελεσμάτων τους, καθώς το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο είχαν μεγάλες ζημιές. Ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων (RoE) από -32,7% εκτινάχθηκε την επόμενη περίοδο κοντά στο 20%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, που ήταν μόλις 7,8%.

    «Σε επίπεδο χώρας, τα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας παρατηρήθηκαν σε τράπεζες από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, οι οποίες παρουσίασαν επίπεδα RoE περίπου 20%», τονίζει η EBA στην έκθεσή της.

    Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέκτησαν πολύ καλή θέση και σε ό,τι αφορά τον δείκτη καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας ως ποσοστό του κεφαλαίου (Net Operating Income – NOI), που διαμορφώθηκε περίπου σε 45%. Καλύτερη επίδοση είχαν μόνο οι τράπεζες Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα