Στο οικοσύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί στο ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Found.ation και του EIT Digital που αποτυπώνει την εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), δημοσίευσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά έκθεση, με σκοπό την καταγραφή των επενδυτικών ευκαιριών και του προφίλ των startups στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2022 ήταν μία χρονιά η οποία έβαλε φρένο στην αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος, δεδομένων των διεθνών συγκυριών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και δεν επισκιάζει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον.
O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε δήλωσή του σχετικά με την έκθεση ανέδειξε τα θετικά στοιχεία όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Η Ελλάδα πέτυχε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σκαρφαλώνοντας συνολικά 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ανακοίνωσε στοιχεία για το έτος 2021: στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών. Τη χρονιά αυτή, η χώρα μας προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις (πάνω από 6,3 δισ. ευρώ) από τότε που ο ΟΟΣΑ άρχισε να εντάσσει την Ελλάδα στον σχετικό δείκτη.”
Σημειώνεται ότι η φετινή έκδοση υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων – HDBI και όπως αναφέρεται στην τοποθέτηση της EATE στην έκθεση: “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από 80 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τα επόμενα 5-7 χρόνια. Η επιτυχής αξιοποίηση αυτών των πόρων είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μια ιστορική ευκαιρία, καθώς είναι υψίστης σημασίας για την κλιμάκωση και την εγγύηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.
Στην έκθεση καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, αλλά και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί. Επίσης, ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2022 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits). Επίσης, καταγράφονται οι 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ή πλησιάζουν στο στάδιο unicorn.
Υπενθυμίζεται ότι το Found.ation συνεργάστηκε με την Dialectica και τη SeedBlink, με στόχο να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των startuppers, αλλά και δυνάμεων της νεοφυούς κοινότητας που δεν είναι εύκολα ορατές, όπως οι επιχειρηματικοί άγγελοι (angel investors) και όσοι επιλέγουν να επενδύσουν μέσω πλατφόρφων crowdfunding.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ