14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Οι ελλείψεις στα  φάρμακα είναι πρόβλημα που οφείλεται στην έξαρση των ιώσεων στη μείωση της παραγωγής ή στην προώθηση γενόσημων

    Οι ελλείψεις στα  φάρμακα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως και αφετέρου στη μείωση της παραγωγής από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% έως 70% των φαρμακευτικών πρώτων υλών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα οι φαρμακευτικές της χώρας δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να προσφέρουν όσο το δυνατόν στις ελλείψεις που έχουν προκύψει , κατά κύριο λόγο. Το φαινόμενο ήταν γνωστό από το καλοκαίρι, ωστόσο τότε τα προβλήματα εφοδιασμού ήταν ακόμη περιστασιακά.

    Δύσκολη αντιμετώπιση στις παιδιατρικές κλινικές που είναι υπερπλήρεις εξαιτίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RS, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και άρρωστα παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάζονται ορισμένες φορές να περιμένουν για ώρες στα επείγοντα ή τα στέλνουν στα σπίτια τους.

    Τι αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

    Ο Υπουργός Υγείας Θ.Πλεύρης αποφάσισε τον έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με  ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
    Επίσης έλεγχο στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

    Αλλά το πιο σημαντικό από τις αποφάσεις αφού αγγίζει το 80% είναι η προώθηση για τα αντίστοιχα γενόσημα με επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
    Επιπλέον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών  φαρμάκων.

    Μάλλον καταλάβαμε ότι το εμπόρευμα “φάρμακο” έρχεται για να μείνει στην Ελλάδα που ακόμα αντιστέκεται . Από τα παραπάνω ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί παντί τρόπο να βάλει τα γενόσημα φάρμακα στις ζωές των Ελλήνων με αφορμή την έλλειψη φαρμάκων αλλά και τις νέες αποφάσεις που μόλις πήρε για την προώθηση γενοσήμων.

    Στην Ελλάδα έχουμε χαμηλή αποδοχή  ακόμα στα γενόσημα. Παρά τις εδώ και περίπου μία δεκαετία απόπειρες θέσπισης κινήτρων για ασθενείς, φαρμακοποιούς και γιατρούς αλλά και τις συνεχείς μνημονιακές δεσμεύσεις για μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, το ποσοστό χρήσης τους από ασφαλισμένους είναι κοντά στο 28,5%, τη στιγμή που σε άλλες, σαφώς πιο εύρωστες οικονομικά χώρες και με μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 80%.

    Αν και η διείσδυσή τους στην αγορά έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα –όταν το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 18,5%– είναι ακόμα μακριά από τον «μνημονιακό στόχο» του τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2019), η χώρα μας είναι στις τέσσερις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το μερίδιο των γενοσήμων στη φαρμακευτική αγορά μαζί με το Λουξεμβούργο (11%), την Ελβετία (23%) και την Ιταλία (25%). Στον αντίποδα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (85%), η Χιλή (84%), η Γερμανία (82%) και η Νέα Ζηλανδία (81%), ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 52%.

    Ακόμα ένας ανασταλτικός παράγοντας ήταν ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι γιατροί βρίσκουν άλλους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι ο ασθενής θα λάβει το σκεύασμα που αυτοί κρίνουν κατάλληλο για την περίπτωσή του. Το δε «μπόνους» προς φαρμακεία που έχουν υψηλές πωλήσεις γενοσήμων, έμεινε στα χαρτιά αφού ουδέποτε αποδόθηκε. Σύμφωνα, δε, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η πολιτεία οφείλει στα φαρμακεία από το συγκεκριμένο «μπόνους» για τα έτη 2017, 2018 και 2019, περίπου 8 εκατ. ευρώ. Συχνά μάλιστα φαρμακοποιοί και γιατροί αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία της διείσδυσης των γενοσήμων. Οι μεν φαρμακοποιοί κατηγορούν τους γιατρούς ότι υποδεικνύουν στους ασθενείς ποιο φάρμακο να πάρουν, οι δε γιατροί καταγγέλλουν τους φαρμακοποιούς ότι προτιμούν να προωθούν τα πιο ακριβά φάρμακα λόγω υψηλότερου κέρδους.

    Τώρα όμως ο καλός μας Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης θα τα δώσει όλα για όλα για την  διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά με συντονισμένα μέτρα και συντονισμένη προσπάθεια για να πεισθούν οι πολίτες ότι υπάρχουν γενόσημα ισάξια ή ακόμα και καλύτερα από τα πρωτότυπα», «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, με ένα σποτ στην τηλεόραση, ή με μέτρα που τελικά δεν αποδίδουν. Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για τα γενόσημα όπως τα μέτρα που πήρε άμεσα ο Υπουργός Υγείας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα