Το Reuters κάνει μια ωραία ανάλυση της στρατηγικής Ερντογάν ενόψει εκλογών και τα σόου που δίνουν και παίρνουν για να τραβάει τα βλέμματα της κοινής γνώμης.
Ξεκινώντας με την συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, προσφέρει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κάποια προσωρινή ανακούφιση εν μέσω οικονομικών δυσκολιών στη χώρα, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα σχέδιο στην προεκλογική του στρατηγική για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του.
Καθώς ο Ερντογάν προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της σχεδόν 20ετούς διακυβέρνησής του, ο πρόεδρος αναδεικνύει τα επιτεύγματά του στην παγκόσμια σκηνή.
“Η Τουρκία διανύει την ισχυρότερη περίοδό της πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων στη βορειοδυτική Τουρκία το Σαββατοκύριακο, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρωσία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν τον κατηγορούν για ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς μειώσεων των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την απόλυση τριών διοικητών της κεντρικής τράπεζας από το 2019, αφήνοντας τη χώρα να έχει μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι καρποί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης – που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και τις επενδύσεις – θα γίνουν πιο ξεκάθαροι το α’ τρίμηνο του 2023.
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα μέλη του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζουν τον πρόεδρο ως έναν πολιτικό άνδρα που στέκεται απέναντι σε εκλογικούς αντιπάλους που υπολείπονται των διεθνών διαπιστευτηρίων του.
“Είτε σας αρέσει είτε όχι, ο Ερντογάν είναι ηγέτης”, δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι καμία άλλη διεθνής προσωπικότητα δεν είχε το ίδιο επίπεδο επαφών με κορυφαίους παγκόσμιους παράγοντες. “Δεν υπάρχει ηγέτης στην Τουρκία που να μπορεί να τον αντικαταστήσει”.
Με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, η συμφωνία ήρθε αφού ο Ερντογάν εξασφάλισε παραχωρήσεις από το ΝΑΤΟ για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών και ξεκίνησε μια προσέγγιση με αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Ερντογάν κέρδισε επίσης τον Ιούνιο τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα υποστηρίξει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφού η Ουάσινγκτον εμπόδισε την Άγκυρα να αγοράσει πιο προηγμένα αεροσκάφη F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων.
Ο μακροβιότερος κυβερνήτης και η πιο κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023.
Μια έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε μια ελαφρά αύξηση της υποστήριξης για το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν στο 33,8%, που εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό για οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα. Αλλά το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται των υποψηφίων προέδρων της αντιπολίτευσης.
Στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων βρίσκονται η κατάσταση της οικονομίας και η παρουσία 3,6 εκατ. Σύρων προσφύγων, τους οποίους η Τουρκία καλωσόρισε στην αρχή της συριακής σύγκρουσης, αλλά οι Τούρκοι τους βλέπουν όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστές για θέσεις εργασίας.
“Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική ως μοχλό για να καλύψει την οικονομική καταστροφή στην οποία έχει παρασύρει τη χώρα, λέγοντας ιστορίες για “διπλωματικές νίκες ” στο εσωτερικό”, δήλωσε ο Ερντογάν Τοπράκ, βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου CHP και ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Τοπράκ είπε ότι ακόμη και στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ερντογάν κάνει παραχωρήσεις που “πλήττουν την αξιοπρέπεια της χώρας μας και τη παρασέρνουν στην αδυναμία”.
Ο Ερντογάν, ο οποίος άντεξε τις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προσπάθησε να αποκαταστήσει τους τεταμένους δεσμούς με άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, εν μέρει με την ελπίδα να προσελκύσει τα αναγκαία ξένα κεφάλαια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντίπαλος της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και στη διαμάχη στον Κόλπο για το Κατάρ, έχουν συμμετάσχει με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την Άγκυρα συνολικής αξίας 28 δισ. δολαρίων. Η Τουρκία ελπίζει επίσης σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και έχει κάνει κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
“Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν τα οφέλη της διπλωματίας. Κατά καιρούς θα διαμαρτύρονται για την οικονομία ή τους πρόσφυγες, αλλά θα ψηφίσουν τον Ερντογάν για τη συνέχιση μιας αποτελεσματικής Τουρκίας”, δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος.
Το κλειδί για τη διπλωματία του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής είναι αυτό που αποκάλεσε “κοινή κατανόηση, βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό” με τον Πούτιν – μια σχέση που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διεξάγει μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να απαλλάξει την Ουκρανία από τους ναζιστές και να προστατεύσει τις ρωσόφωνες κοινότητες.
Η Τουρκία προσπάθησε να ισορροπήσει επικρίνοντας τη ρωσική εισβολή και παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα, ενώ αρνήθηκε να ακολουθήσει τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, μια στάση που, όπως λέει, βοήθησε τις μεσολαβητικές της προσπάθειες να αποφέρουν αποτελέσματα.
“Με την εξασφάλιση του ανοίγματος του διαδρόμου για τις εξαγωγές σιτηρών επιβεβαιώσαμε και πάλι τον ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων”, δήλωσε ο Ερντογάν το Σάββατο.