Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος των μικροεπεξεργαστών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, το νέο τοπίο που αναδύεται στην παγκόσμια αγορά φέρνει στην επιφάνεια τους ωφελημένους αυτού του πολέμου. Κράτη που διευρύνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια παραγωγή μικροεπεξεργαστών τώρα που μεγάλο μέρος της εγκαταλείπει τις δύο παραδοσιακά σημαντικότερες χώρες στον τομέα, την Κίνα και την Ταϊβάν. Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Καμπότζη αναδύονται ως οι κατεξοχήν κερδισμένοι του πολέμου των μικροεπεξεργαστών φέτος που η υπερδύναμη αυξάνει τις εισαγωγές της στο είδος.
Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας απογραφών, μόνο μέσα στον Φεβρουάριο οι εισαγωγές των ΗΠΑ σε μικροεπεξεργαστές αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και έφτασαν έτσι στα 4,86 δισ. δολ. Το 83% από αυτά προήλθε από την Ασία, με τις εξαγωγές μικροεπεξεργαστών από την Ινδία να έχουν πολλαπλασιαστεί επί 34 φορές και να φτάνουν στα 152 εκατ. δολ. Στην Καμπότζη, άλλωστε, ο κλάδος των μικροεπεξεργαστών γνωρίζει ιλιγγιώδη ανάπτυξη και αύξησε τις εξαγωγές της κατά 698%. Ετσι τώρα οι εξαγωγές μικροεπεξεργαστών της Καμπότζης μόλις που υπολείπονται εκείνων της Ιαπωνίας, καθώς η αξία τους ανέρχεται σε 166 εκατ. δολ., ποσό που ήταν ασύλληπτο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Στο μεταξύ, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, που ελέγχουν και οι δύο σαφώς μεγαλύτερα μερίδια από την αγορά μικροεπεξεργαστών, είδαν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 75% και 62% αντιστοίχως. Το Βιετνάμ ειδικότερα αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% των εισαγωγών της υπερδύναμης επί επτά συναπτούς μήνες.
Τα τελευταία αυτά στοιχεία αποτελούν απτή απόδειξη ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες μεταβάλλουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα και στρέφονται σε άλλους προμηθευτές. Ανάμεσά τους ο κολοσσός της Apple, που αποσύρει σταδιακά από την Κίνα την παραγωγή των δημοφιλών κινητών της iPhone και τη μεταφέρει σε χώρες όπως η Ινδία. Η Μαλαισία, που παραδοσιακά έχει ισχυρή βιομηχανία συναρμολόγησης των μικροεπεξεργαστών, διατήρησε και πάλι την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, αλλά το μερίδιό της υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 20%. Οι μικροεπεξεργαστές αποτελούν κρίσιμο εξάρτημα των πάντων στην υψηλή τεχνολογία από τους υπολογιστές μέχρι τα κινητά τηλέφωνα και τις οικιακές συσκευές, και η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχει αναγκάσει και τις δύο χώρες να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Η Ταϊβάν, που συχνά βρίσκεται στη μέση ανάμεσα στους δύο μονομάχους, είδε και πάλι να αυξάνονται οι εξαγωγές της στην Αμερική κατά 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και να αντιπροσωπεύουν πλέον το 15% των εισαγωγών της υπερδύναμης σε μικροεπεξεργαστές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει εντεινόμενη ανησυχία για την υπερβολική εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από προμηθευτές τους από την Ασία όπως η Ταϊβάν και η Νότιος Κορέα. Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις χώρες αυτές είναι μεγάλη, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τους μικροεπεξεργαστές της υψηλότερης τεχνολογίας. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, τόνισε σε ετήσιο συνέδριο για την ασφάλεια ότι «η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Ταϊβάν για μικροεπεξεργαστές δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε βιώσιμη». Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες η Κίνα μπαίνει στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας έρευνες στην αμερικανική Micron Technologies με πρόσχημα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Εχουν προηγηθεί, τον Οκτώβριο, οι σχεδόν απαγορευτικοί πλέον περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις κινεζικές βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια υπερδύναμη στην υψηλή τεχνολογία.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και η αποσύνδεσή τους έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή τους σε «φιλικές» εφοδιαστικές αλυσίδες και τον σχηματισμό δύο μετώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τονίζει μάλιστα πως το αποτέλεσμα όλων αυτών των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο θα είναι η μείωση των διασυνοριακών επενδύσεων που με τη σειρά της θα επιφέρει μακροπρόθεσμη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα έφερε στην επιφάνεια τη φυγή των άμεσων ξένων επενδύσεων από την Κίνα και τη στροφή τους σε χώρες πιο φιλικές προς τις ΗΠΑ. Σε σχετική έρευνα, άλλωστε, για πρώτη φορά μετά 25 χρόνια λιγότεροι από τους μισούς ανέφεραν την Κίνα ως τον υπ’ αριθμόν 1 προορισμό των επενδύσεων για τις αμερικανικές βιομηχανίες.