16.6 C
Athens
Saturday, May 4, 2024
More

    Οι δυτικές κυρώσεις δεν πτοούν την οικονομία της Ρωσίας

    Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση υποτίθεται ότι θα πλήξουν σκληρά τον Πούτιν. Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να μην μαρτυρούν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού το 2022 η οικονομία του Πούτιν συρρικνώθηκε μόνο κατά 2,5% έως 3,5%.

    Η Δύση έχει ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ξανά και ξανά τον τελευταίο χρόνο. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επιβληθεί ποτέ τόσο μεγάλο πακέτο κυρώσεων. Ωστόσο, παραβλέπεται σκόπιμα το εξής: Η Ρωσία είναι μεγάλη, ο κόσμος είναι πολύπλοκος – και ο αντίκτυπος των κυρώσεων είναι εκπληκτικά διαχειρίσιμος.

    Βεβαίως, η χώρα υπέστη μείωση της οικονομικής παραγωγής το 2022, αλλά στο 2,5% έως 3,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Δηλαδή ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

    Είναι αλήθεια ότι το πρόσφατο εμπάργκο στο πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, τα σημαντικότερα εξαγωγικά αγαθά της Ρωσίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες των εξαγωγικών εσόδων. Αλλά, από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία κέρδισε πολύ από την εξαγωγή αυτών και άλλων προϊόντων. Ειδικά από τη στιγμή που η έξυπνη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας βοήθησε να αποφευχθεί ένα σοβαρό σοκ.

    Αλλά όλα αυτά δεν εξηγούν γιατί η ρωσική οικονομία τα πήγε τόσο καλά κάτω από τις δύσκολες συνθήκες. Αντίθετα, συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε: Οι ρωσικές εισαγωγές, τις οποίες η Δύση ήθελε να περιορίσει μαζικά, προφανώς δεν λειτούργησαν σαν ρολόι, αλλά λειτούργησαν πολύ πιο ομαλά και εκτεταμένα από ό,τι αναμενόταν.

    Και όχι μόνο σε αγαθά καθημερινής χρήσης, αλλά και στην υψηλή τεχνολογία. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 346 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι μόλις 9% λιγότερο από ό,τι το συγκρίσιμο έτος 2021.

    Οι δυτικές κυρώσεις και η οικειοθελής απόσυρση των δυτικών εταιρειών από τη χώρα τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν προκαλέσει σοκ. Το ρούβλι βρισκόταν στα 85 ρούβλια ανά ευρώ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μόνο στις 11 Μαρτίου η πτώση σταμάτησε στο χαμηλό του έτους, στα 132,95 ρούβλια, με τη βοήθεια των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας.

    Στη συνέχεια ενισχύθηκε σε απροσδόκητο ύψος: Στα 54 ρούβλια. Ο λόγος γι’ αυτό, εκτός από τις παρεμβάσεις της κεφαλαιαγοράς: χρήματα από τις εξαγωγές εμπορευμάτων υπήρχαν σε αφθονία, ενώ μόνο οι εισαγωγές είχαν καταρρεύσει.

    Όμως, όσο γρήγορα είχε εμφανιστεί αυτή η ανισορροπία, τόσο γρήγορα άρχισε να εξαφανίζεται. “Ένας σημαντικός όγκος εισαγωγών παρέμεινε”, δήλωσε στο επιχειρηματικό μέσο RBK ο Άντον Σβιριντένκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης Στολίπιν με έδρα τη Μόσχα. Αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα. Για να γίνει αυτό εφικτό, έπρεπε να συνεργαστούν πολλές πλευρές.

    Από τη μία πλευρά, υπήρχαν οι χώρες που απέφυγαν την παραβίαση των κυρώσεων σε μεγάλη κλίμακα. Ήθελαν να αποφύγουν δευτερογενείς κυρώσεις από τη Δύση, αλλά δεν ήθελαν να απομονώσουν τη Ρωσία. Για αυτούς, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες ευκαιρίες.

    Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει σημαντικά τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μελέτης της γνωστής αμερικανικής ΜΚΟ Silverado Policy Accelerator. Οι χώρες αυτές έχουν γίνει κόμβοι για δυτικά αγαθά που δεν θα έφταναν πλέον στη Ρωσία μέσω της απευθείας οδού.

    Σύμφωνα με τα δικά της τελωνειακά στοιχεία, η Κίνα αύξησε τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία κατά 12,8% σε 76,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η Λευκορωσία, με τη σειρά της, έχει αυξήσει τις εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα από 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια (2021) σε 22-23 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρόμαν Γκολοβτσένκο.

    Τα στοιχεία της Τουρκίας για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2022 δείχνουν αύξηση 54% στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, για το Καζακστάν 24% στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ – παρόμοια τάση και για άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ή την Αρμενία.

    Όχι μόνο αυτές και άλλες χώρες έχουν καθιερωθεί ως νέοι κόμβοι εφοδιαστικής, αφού η Ευρώπη έκοψε τις άμεσες διαδρομές παράδοσης. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν επίσης αποδειχθεί απροσδόκητα ευέλικτες και έχουν εμπλακεί ιδιαίτερα στον τομέα της εφοδιαστικής. Οι επενδύσεις εδώ αυξήθηκαν κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

    Το κράτος, από την πλευρά του, έτεινε χείρα βοηθείας. Όχι τόσο μέσω οικονομικής στήριξης όσο μέσω χαλάρωσης των κανόνων. Ήδη στις 30 Μαρτίου 2022, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε το σημαντικό διάταγμα που επέτρεπε τις λεγόμενες παράλληλες εισαγωγές.

    Στη συνέχεια, στις 6 Μαΐου, το Υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε έναν κατάλογο των απαραίτητων πρωτότυπων διεθνών προϊόντων που μπορούν να εισαχθούν στη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεση των παραγωγών ή των κατόχων των δικαιωμάτων μετά την πρώτη πώληση σε οποιαδήποτε χώρα. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του ρωσικού τελωνείου ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Μαΐου, μόνο μέσω των παράλληλων εισαγωγών εισήλθαν στη χώρα εμπορεύματα συνολικής αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων: “Πρόκειται κυρίως για αυτοκίνητα, εργαλειομηχανές, εξοπλισμό, γραμμές επεξεργασίας, αλλά υπάρχουν και εμπορεύματα ελαφριάς βιομηχανίας”.

    Ο Silverado Policy Accelerator γράφει ότι πολλές πτυχές συνδυάστηκαν για να ξαναλειτουργήσουν οι εισαγωγές: εκτός από τις παράλληλες εισαγωγές, η δημιουργία νέων προμηθευτών και διαδρομών εφοδιαστικής, η εφαρμογή νέων μηχανισμών πληρωμών και η αύξηση των συναλλαγών σε νομίσματα όπως το γουάν.

    Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι ημιαγωγοί και τα μικροτσίπ συνέχισαν να εισέρχονται στη Ρωσία και εξακολουθούν να εισέρχονται ακόμη και σήμερα – αν και σε σημαντικά μικρότερο όγκο από ό,τι πριν από το 2022.

    Ωστόσο, η προσοχή της Δύσης επικεντρώνεται κυρίως σε αυτό, δεδομένου ότι τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούνται επίσης στη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, εξαρτάται από αυτά τα εξαρτήματα, διότι όλες οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ανεξάρτητη παραγωγή για αυτά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 απέτυχαν, όπως εξήγησε τον Δεκέμβριο το Βασιλικό Ινστιτούτο Μελετών Άμυνας και Ασφάλειας των Ηνωμένων Υπηρεσιών (RUSI).

    Όπως έδειξε το RUSI τον Αύγουστο και όπως έχουν δείξει διάφορες άλλες μελέτες – για παράδειγμα από τη βρετανική Conflict Armament Research (CAR) -, η ρωσική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να χρησιμοποιεί εκατοντάδες δυτικά και ασιατικά προϊόντα μικροηλεκτρονικής, πολλά από τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων από το 2014.

    Η ρωσική αμυντική βιομηχανία φαίνεται να έχει αποθηκεύσει σκόπιμα βασικά εξαρτήματα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Και σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η Ρωσία εισήγαγε ήδη ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους, με τουλάχιστον 777 εκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από δυτικές εταιρείες.

    Δεν είναι μόνο η γεωγραφία των διαδρομών αυτού του ειδικού εμπορίου που είναι εντυπωσιακή, καθώς η Κίνα έχει επιτύχει μερίδιο αγοράς 80% στη Ρωσία εις βάρος των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Reuters σε συνεργασία με το RUSI. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση αυτών των εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας είναι επίσης αξιοσημείωτες.

    Από τη μία πλευρά, εισάγονται με τον κανονικό τρόπο, κάτι που κρύβεται μόνο από το γεγονός ότι τα ρωσικά τελωνεία δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία από τον Απρίλιο: 15.000 συναλλαγές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων των AMD, Analog Devices, Infineon, Intel και Texas Instruments έχουν ωστόσο ανακατασκευαστεί, σύμφωνα με το Reuters. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τον οπλισμό αφαιρούνται επίσης από καθημερινές συσκευές, όπως πλυντήρια πιάτων ή ψυγεία.

    Δεν είναι μόνο ο τομέας των όπλων που εξαρτάται από αυτό. Οι αεροπορικές εταιρείες ζουν επίσης όλο και περισσότερο από αυτόν τον λεγόμενο κανιβαλισμό. Ο Σεργκέι Αλεξαντρόφσκι, επικεφαλής της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι εξακολουθεί να λαμβάνει αρκετά ανταλλακτικά από το εξωτερικό – αν και με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και σε υψηλότερες τιμές.

    Η κυβέρνηση επέτρεψε τώρα τον Δεκέμβριο ότι οι εγχώριες εταιρείες μπορούν να αποσυναρμολογήσουν ορισμένα από τα δυτικά μοντέλα αεροσκαφών τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως αποθήκες ανταλλακτικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Νόβι Ιζβέστια”, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη θέσει εκτός λειτουργίας το 15 έως 30% των δυτικών μοντέλων τους λόγω κανιβαλισμού.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα