Στις Βρυξέλλες με πρόσχημα το ειρηνευτικό έργο, η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζει ένα αρκετά γενναιόδωρο πολεμικό σεντούκι — και οι λομπίστες ετοιμάζονται για δουλειά.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να υποβάλουν την τελική υπογραφή τους αυτή την εβδομάδα σε ένα σχέδιο κλειδώματος όπλων και αγοράς όπλων μαζί, το μπλοκ επιταχύνεται προς ένα νέο στάδιο αμυντικής ολοκλήρωσης. Στο προβάδισμα, οι κατασκευαστές όπλων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού φωνάζουν για φορέα με βασικούς επιτρόπους και βουλευτές της ΕΕ, ενώ εταιρείες λόμπι συντάσσουν στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για το γραφείο τους στις Βρυξέλλες.
«Σε 20 χρόνια στις δημόσιες υποθέσεις, δεν έχω δει ποτέ τόση ανάπτυξη σε έναν τομέα πολιτικής όσο στον τομέα της άμυνας τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε ο Benoît Chaucheprat, συνιδρυτής της C&V Consulting, μιας τριετούς εταιρείας μπουτίκ. Αυτό είναι μοναδικό στις Βρυξέλλες για την εστίασή του στην αμυντική πολιτική.
Παρά το γεγονός ότι είναι η έδρα τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες δεν ήταν ποτέ κόμβος για αμυντικά λόμπι – τα χρήματα και οι συμβάσεις ήταν όλα στις πρωτεύουσες. Στην ΕΕ απαγορεύεται ακόμη και νομικά να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, ο Γιούνκερ βρήκε μια λύση το 2016: να γίνει η άμυνα μέρος της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ένα δοχείο μετρητών 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, για την ενίσχυση της αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης.
Τώρα η ΕΕ εμπλέκεται ακόμη πιο άμεσα. Εκτός από την κοινή στρατηγική αγοράς πυρομαχικών, η οποία περιλαμβάνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ που προορίζονται για νέες συμβάσεις, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν επίσης να δαπανήσουν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών κατασκευαστικών δυνατοτήτων. Επιπλέον, η νομοθεσία που βγαίνει από τις Βρυξέλλες για θέματα όπως η βιωσιμότητα θα μπορούσε να υπαγορεύσει τον τρόπο κατασκευής των μελλοντικών όπλων.
«Η ΕΕ γίνεται παίκτης κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε η Camille Grand, συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Όλες οι αμυντικές εταιρείες στις Βρυξέλλες ασχολούνται περισσότερο με την ΕΕ από ποτέ»