32.4 C
Athens
Sunday, June 30, 2024
More

    Οι αδελφές που παράγουν το πρώτο vegan ελαιόλαδο στον κόσμο

    Οι αδερφές Alessandra και  Emanuela Buraschi, βρίσκονται στο τιμόνι του οικογενειακού ελαιουργείου που ξεκίνησε πριν από 58 χρόνια από τον πατέρα τους Otello, στο Montepulciano, στην Τοσκάνη.

    Πρόσθεσαν καινοτόμες επιλογές που τους οδήγησαν να παράγουν, στο εργοστάσιο Pieralisi, έξι διαφορετικούς τύπους λαδιού: ξεχωρίζουν οι τρεις ΠΓΕ – που είναι η παραδοσιακή ΠΓΕ της Τοσκάνης και οι αναγνωρισμένες ειδικές αναφορές της ΠΓΕ Montepulciano -Toscano για δύο τύπους λαδιού – ένα βιολογικό, ένα ιταλικό και το τελευταίο, ένα vegan ελαιόλαδο. Πρόκειται για το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό ελαιόλαδο βίγκαν στην Ιταλία και – ίσως – στον κόσμο.

     

    (φωτογραφία/olivonews.it)

    Τι σημαίνει όμως το vegan oil και πώς σας ήρθε η ιδέα να το φτιάξετε;

    «Αυτό που μας ώθησε να τολμήσουμε στον κόσμο των vegan – λένε οι δύο αδερφές – ήταν η επιθυμία να σεβόμαστε τη ζωή, να αποκλείσουμε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας απέναντι στα ζώα. Η παραγωγή του vegan έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας, περιελάμβανε πιο σύνθετη επεξεργασία λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας των ποικιλιών και της χαμηλότερης απόδοσης όσον αφορά την εξαγωγή λαδιού. Το αποτέλεσμα: ένα λάδι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με λίγα λόγια, ένα ελιξίριο για υγεία και ευεξία».

    Όμως, στην πράξη, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το ορίσουμε ως vegan;

    «Στα διάφορα στάδια από τον ελαιώνα μέχρι την τελική συσκευασία δεν υπάρχουν προϊόντα που, εν όλω ή εν μέρει, μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, πολλά λιπάσματα παρασκευάζονται επίσης με υπολείμματα κρέατος κρεοπωλείου ή τα διαφυλλικά λιπάσματα περιέχουν αίμα ζώων. Αλλά ακόμη και το φιλτράρισμα λαδιού, το οποίο επαναλαμβάνουμε δύο φορές, αποτελείται γενικά από φίλτρα που συχνά γίνονται με μέρη στομάχου ζώων. Εδώ, όλα αυτά τα συστατικά τα έχουμε αφήσει στην άκρη, ευνοώντας μόνο και αποκλειστικά φυσικά υλικά και όχι ζωικής προέλευσης».

    Είναι εύκολο να πεις vegan, αλλά ποιος μπορεί να το πιστοποιήσει;

    «Με την Icea, που είναι ένας από τους πρώτους φορείς που εκδίδουν βιολογικές πιστοποιήσεις, έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο ελέγχου που ακολουθούμε σχολαστικά και το οποίο μας επιτρέπει να ταξινομήσουμε το ελαιόλαδο που σέβεται ορισμένα χαρακτηριστικά παραγωγής ως vegan».

    Η ανταπόκριση του καταναλωτή;

    «Πρέπει να ειπωθεί ότι ξεκινήσαμε την εμπορία vegan oil μόλις πριν από δύο χρόνια, με μια μέτρια ποσότητα, περίπου 20 εκατοστά. Το πουλάμε στο ελαιουργείο γιατί εδώ πραγματοποιούμε και βιωματικές δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσίες λαδιών, μαθήματα γευσιγνωσίας, μαθήματα μαγειρικής της Τοσκάνης. Και μεταξύ αυτών που έρχονται να μας επισκεφτούν, συμπεριλαμβανομένων ξένων και Ιταλών τουριστών, υπάρχουν χορτοφάγοι και vegans που έχουν αποδείξει ότι εκτιμούν αυτό το προϊόν και τη φιλοσοφία που το περικλείει. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Υπάρχουν vegans που έρχονται ειδικά στο ελαιουργείο για να το αγοράσουν. Σίγουρα υπάρχει ανταπόκριση οποία και μας δίνει υπερηφάνεια».

     

    (φωτογραφία/olivonews.it)

    Ανάμεσα στα λάδια που παράγετε υπάρχει και το IGP της Τοσκάνης με την αναφορά Montepulciano. Πρόκειται για άλλη μια πρωτότυπη ιδιαιτερότητα, σωστά;

     

    «Ακριβώς, η ΠΓΕ της Τοσκάνης προβλέπει ότι μπορούν να υποδειχθούν υποπεριοχές. Και έτσι έχουμε πιστοποιήσει την ΠΓΕ Toscano – Montepulciano που προσφέρουμε σε δύο εκδοχές: Corinna, από το όνομα της γιαγιάς μας, με όλες σχεδόν τις ελιές Correggiolo που προέρχονται από τον ελαιώνα όπου γεννήθηκε και Crepaldo, από το όνομα μιας αρχαίας ενοριακής εκκλησίας, που χαρακτηρίζεται από τα αρώματα και τις γεύσεις των τριών κατ’ εξοχήν ποικιλιών της Τοσκάνης, του Moraiolo, του Leccino και του Frantoio».

    Ας έρθουμε στο ελαιουργείο. Δεν σας βαραίνει η απουσία αντρών για τις πιο βαριές δουλειές;

    «Όχι, έχουμε εποχική βοηθό, επίσης γυναίκα, και κάνουμε χωρίς δυσκολία τη δουλειά μας, ξεφορτώνοντας κουτιά, ακολουθώντας όλη τη διαδικασία μεταμόρφωσης μέχρι την τελική συσκευασία. Πρέπει να δουλέψεις, είναι κουραστικό, αλλά τελικά είναι πολύ ικανοποιητικό».

    Ανακαλύπτουμε ότι η Alessandra, εκτός από γευσιγνώστρια, έχει αποκτήσει και δίπλωμα τεχνικού ελαιουργείου και είναι σομελιέ φρέσκου ελαιολάδου, ενώ η Emanuela, αν και δεν έχει τα ίδια προσόντα, χειρίζεται τις μηχανές ελαιουργείου με περιστασιακή μαεστρία. Και τα δύο, με στόχο να κοιτάξουμε το μέλλον για να αντιμετωπίσουμε νέες συναρπαστικές προκλήσεις.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα