Έναν υπερτοπικό πόλο που θα αποτελέσει αθλητικό, πολιτιστικό αλλά και τουριστικό προορισμό, ως βασικό σταθμό επίσκεψης και περιήγησης, περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του ΟΑΚΑ, ύψους 43 εκατ. ευρώ, με στόχο να προσελκύει 40.000 επισκέπτες ημερησίως και να κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ στη γύρω περιοχή.
Συνολικά 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο- απεδείχθησαν πλημμελείς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα έχουν πια πολλές σταθερές κατασκευές, γιατί ακριβώς κάποιοι μερίμνησαν για το ενδεχόμενο αυτές μετά να μην χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του master plan αλλά και του σχεδίου συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με 43 εκατ. ευρώ.
Με βάση λοιπόν το master plan, πέραν του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αμαρουσίου που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα προβλέπονται σημαντικές αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αντικατάσταση υλικών με φιλικότερα περιβαλλοντικά, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με αύξηση από 20% έως 30% και νέες φυτεύσεις, ανάπλαση των ανοικτών χώρων, δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής.
Στην παρουσίαση του master plan την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ‘’τριπλό αποτύπωμα’’ της παρέμβασης – οικολογικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό. Σε σχέση με την αναπτυξιακή πτυχή του έργου, σημειώνεται ότι το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατ. ευρώ ετησίως- πέραν φυσικά του μεγάλου ‘’ενεργειακού’’ αποτυπώματος. Πλέον, σκοπός είναι ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στην πενταετία να παράγει κέρδη 25%, με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τμήματα του συγκροτήματος που μπορεί να φέρουν επιπλέον έσοδα.
Σημαντικές θα είναι και οι συνέργειες με άλλους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιούνται.