13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ο Θεοδωρικάκος παρέχει αστυνομική προστασία έξω από τα κτίρια των servicers στην Αθήνα.

    Το υπουργείο Οικονομικών με καθυστέρηση περίπου 3 ετών και σε προεκλογική περίοδο αποδέχθηκε  τα αίτια αποτυχίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αφού σήμερα τον βελτιώνει σε σχέση με το αφήγημα που είχε δώσει τον Ιούλιο του 2020 όταν του είχε δώσει την ονομασία ως «Δεύτερη Ευκαιρία»  για τους δανειολήπτες.

    Για 32 μήνες ο Μηχανισμός Ρύθμισης  Οφειλών δεν απέδωσε  τα αναμενόμενα και σήμερα ενάμιση μήνα πριν από τις Εθνικές Εκλογές με την προϋπόθεση ότι θα προκηρυχθούν 9 Απριλίου η ίδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε ότι δεν  … «τσουλάει» και αποφάσισε να κάνει αλλαγές οι οποίες θα συμβάλουν στη προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Οι αλλαγές  του υπουργείου Οικονομικού δεν αφορούν τους πολλούς.

    Σήμερα εκτός απροόπτου ο βελτιωμένος Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών  θα ενταχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για να εισέλθει στην συνέχεια  στην Ολομέλεια  προς ψήφιση

    Η βασική αλλαγή που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών  παρεμβαίνοντας στη δική του νομοθετική πρωτοβουλία είναι η υποχρέωση των Funds , servicers και των τραπεζών να αιτιολογούν  την απόρριψη της ρύθμισης  που προτείνει ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

    Το δικαίωμα της απόρριψης  το είχε δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μετά από 3 χρόνια αποφάσισε να το  αντιμετωπίσει εν μέρει το πρόβλημα ενώ δεν υπάρχει πρόταση για τους δανειολήπτες  που έχασαν το σπίτι τους από το 2019 μέχρι σήμερα.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώνει τους πιστωτές να ανακοινώνουν λίστα με όλους τους πιθανούς λόγους που μπορεί να είναι η αιτία απόρριψης της ρύθμισης την οποία προτείνει η πλατφόρμα.

    Οι λόγοι θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί και στους οφειλέτες, ώστε να μην μπλοκάρονται άνευ λόγου και αιτίας οι αιτήσεις και οι ρυθμίσεις τους Σημαντικό ρόλο στο νέο καθεστώς διαμόρφωσης  των παραμέτρων απόρριψης θα έχει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία με τη θεσμοθέτηση των αλλαγών θα έχει προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων που θα γίνονται αποδεκτές από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

    Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να προσθέσει  την υποχρεωτικότητα των προτεινόμενων  ρυθμίσεων , εστιάζοντας στην αιτιολογημένη απόρριψη , επιβάλλοντας τη δημοσιοποίηση της δικής  τους πρότασης.

    Τα κτίρια  των servicers έχουν αστυνομική προστασία.

    Την ώρα που η κυβέρνηση  θέλει να «θολώσει τα νερά» στο θέμα  των πλειστηριασμών  μετά  την απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ και σε διάστημα 8 ημερών ανοίγοντας την πόρτα στους πλειστηριασμούς αφού επιτρέπει στους  servicers που  απέκτησαν  τα «κόκκινα»  δάνεια με τον νόμο  του 2003 , η κυβέρνηση προσφέρει προστασία με αστυνομική δύναμη  έξω από τα κτίρια των servicers. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και η ΕΛ.ΑΣ. παραχωρούν άνδρες αστυνομικούς για να προσέχουν την cepal.

    Το κτίριο της cepal στη λεωφόρο Συγγρού διαθέτει αστυνομική δύναμη   για κάθε ενδεχόμενο ενώ οι δανειολήπτες  που προσέρχονται δεν  βλέπουν  την επωνυμία  της εταιρείας, καθώς η διοίκηση δεν  επιθυμεί  να φαίνονται από μακριά.  Μόνο όταν ο δανειολήπτης φθάσει στην είσοδο του κτιρίου διαπιστώνει  την ύπαρξη  μιας μικρής πινακίδας με το όνομα της εταιρείας.

    Μόνο με ραντεβού ανοίγει  η πόρτα.  

    Όταν ο δανειολήπτης περάσει την πόρτα μόνο με ραντεβού, τον οδηγούν σε μικρό δωμάτιο που θυμίζει δωμάτιο ανακρίσεων σε ταινίες του Χόλυγουντ.  Ορισμένοι servicers έχουν εγκαταστήσει κα μηχανήματα ελέγχου αντικειμένων.

    Το αφεντικό της cepal είναι η Hoist Finance

    Η cepal υπό αστυνομική  προστασία υλοποιεί  τις εντολές  που λαμβάνει  από τον κάτοχο  του χαρτοφυλακίου  κόκκινων δανείων που είναι η Hoist Finance . Το προσωπικό της cepal που  «τρέχει» το πρόγραμμα είσπραξης  του επενδυτή θέτει ως  όρο ότι ο χρόνος αποπληρωμής  θα είναι 8 χρόνια.

    Παράδειγμα η εξόφληση ενός δανείου συνολικού ύψους 100.000 ευρώ σε ο χρόνια απαιτεί  μηνιαία δόση άνω των 1000 ευρώ το μήνα.

    Ο υπάλληλος της cepal δίνει στο δανειολήπτη να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει πλέον τράπεζα που μέχρι πρότινος έδινε χρόνο αποπληρωμής σε 20 και 25 χρόνια.

    Ο δανειολήπτης αποχωρεί απογοητευμένος από τη συνάντηση διότι  τα ποσά που  απαιτει ο πιστωτής δεν μπορεί να ικανοποιηθούν.  Το υπουργείο Οικονομικών μετά  την απόφαση του Αρείου Πάγου έχει ελάχιστες  πιθανότητες  παρέμβασης ενώ  η συμμετοχή  της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που να σημειωθεί δεν εκπροσωπεί  τα funds και τους servicers, με συνέπεια οι προτάσεις  της δεν έχουν  κάποια πραγματική αξία για τους 700.000 δανειολήπτες  αφού τα δάνεια  τους είναι σε FUNDS.

    Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα