20.1 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να μετατρέψει το Ριάντ σε ένα από τα δέκα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου

    Ο Γουίλ Μπράουν εργάζεται στο Ντουμπάι και εδώ και επτά χρόνια, πηγαινοέρχεται στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, για δουλειά.

    Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει παρατηρήσει κάτι διαφορετικό κατά τη διάρκεια της δίωρης πτήσης του προς τη συγκεκριμένη πόλη. Παραδοσιακά, οι επιβάτες της πτήσης ήταν ως επί το πλείστων, άντρες επαγγελματίες που μετακινούνταν προς και από τη Σαουδική Αραβία. Πλέον, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές γυναίκες αλλά και παιδιά σε αυτές τις πτήσεις.

    Ο Μπράουν και η οικογένειά του θα μετακομίσουν σύντομα στο Ριάντ με πλήρη απασχόληση, επειδή ο εργοδότης του, η Control Risks, μια παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία, δημιουργεί εκεί την περιφερειακή της έδρα. Η εταιρεία επιθυμεί να συμμορφωθεί με τους πρόσφατους κανόνες που θέσπισε η Σαουδική Αραβία οι οποίοι περιορίζουν τις κρατικές οντότητες να συναλλάσσονται με διεθνείς εταιρείες που δεν έχουν τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία τους στην πρωτεύουσα της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

    Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εργαζομένων. Αποτελούν μέρος του σχεδίου του Σαουδάραβα πρίγκιπα και διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να οδηγήσει τη χώρα στις διεθνείς αγορές, τοποθετώντας την πρωτεύουσα μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οικονομικών κέντρων του κόσμου διπλασιάζοντας τον πληθυσμό της σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έως το 2030. 

    Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη του 2022, σχεδόν 80 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στο Ριάντ, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Khalid Al-Falih σε πρόσφατη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η πόλη θα γίνει «η μεγάλη πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής, πολιτικά και οικονομικά».

    Το ερώτημα ωστόσο, που γεννιέται σε αυτό το σημείο είναι εάν το Ριάντ είναι έτοιμο από άποψη υποδομής, στέγασης, τρόπου ζωής, ακόμη και από πλευράς διοίκησης, για μια εισροή ξένων υπαλλήλων και των οικογενειών τους. Η Σαουδική Αραβία υστερεί σε σχέση με το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως επιθυμητός προορισμός για ομογενείς, σύμφωνα με την κατάταξη της HSBC.

    Ωστόσο, οι ελλείψεις στα διαθέσιμα ακίνητα στο Ριάντ έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ενοικίων. Οι ετήσιες πληρωμές για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε μια από τις καλύτερες γειτονιές του Ριάντ έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 12% τον περασμένο χρόνο σε περίπου 181.000 SAR, περίπου δηλαδή, 48.260 δολάρια, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα