Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο, ένας πλούσιος πρώην τραπεζίτης που είναι δημοφιλής στους επενδυτές, βρήκε έναν τρόπο να αποκρούσει σχεδόν βέβαιη παραπομπή από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κογκρέσο: Διέλυσε το σώμα. Αυτό έθεσε το άρθρο 148 του συντάγματος της χώρας, μια διάταξη γνωστή ως «αμοιβαίος θάνατος», που σημαίνει νέες εκλογές για τον πρόεδρο και το Κογκρέσο.
H ρήτρα που εισήχθη στο Σύνταγμα του Ισημερινού του 2008 και επιτρέπει στον Λάσο να διαλύσει το Κογκρέσο, καθώς προκαλεί τόσο προεδρικές όσο και βουλευτικές εκλογές. Η ρήτρα, που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στο παρελθόν, σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί η περίοδος παρατεταμένης πολιτικής παράλυσης στη χώρα.
Ομως ο Λάσο, μπορεί να κυβερνά με εκτελεστικό διάταγμα, αλλά υπάρχουν έλεγχοι στην εξουσία του. Για παράδειγμα, οι διαταγές του υπόκεινται σε έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ενεργεί ως προσωρινό νομοθετικό σώμα, και έχει εξουσία μόνο για οικονομικά ζητήματα, όπως τη φορολογική αναθεώρηση που υπέγραψε ως το πρώτο του διάταγμα μετά το κλείσιμο του συνεδρίου.
Η (παραπομπή που δεν έγινε) υπόθεση μομφής κατηγόρησε τον Λάσο ότι απέτυχε να σταματήσει ένα υποτιθέμενο σχέδιο δωροδοκίας στην κρατική ναυτιλιακή επιχείρηση πετρελαίου. Οι κατήγοροί του λένε ότι οι απώλειες που υπέστη η επιχείρηση πετρελαίου ανήλθαν σε υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων.