Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι Μαχάματ, θα μεταβεί αμέσως στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε χθες ο παναφρικανικός οργανισμός, καθώς συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν να προστατεύσουν τους αμάχους.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.
Την ίδια στιγμή, έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη στο κέντρο του Χαρτούμ, όπου ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις, με αποτέλεσμα να είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και να πλησιάσουν στο παράθυρο.
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, οι άνθρωποι είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες, καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της.
Η ΑΕ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές «να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση» και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.
Λίγο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ, συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, όσο και με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός έκανε έκκληση για ειρήνη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν, η κρατική τηλεόραση της χώρας διέκοψε τη μετάδοσή της σήμερα το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι.
Ο στρατός και οι RSF συμφώνησαν για τρίωρη κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματίες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ωστόσο δήλωσαν ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν, στην περίπτωση που παραβιαστεί αυτή η συμφωνία.
Ένας αυτήκοος μάρτυρας από το κεντρικό Χαρτούμ είπε ότι φαίνεται πως έχουν κοπάσει οι μάχες, όμως ακούγονταν ακόμη σποραδικά πυρά και από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας υψώνεται καπνός.