24.4 C
Athens
Saturday, May 18, 2024
More

    Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να κινείται σε διψήφιο ποσοστό

    Μπορεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο να υποχώρησε στο 3% από 10,2% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και 4,6% τον Μάρτιο του 2023, αλλά τα κακά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να κινείται σε διψήφιο ποσοστό, στο +11,4%.

    Το ψωμί και τα δημητριακά ήταν 13,8% πιο ακριβά από τον Απρίλιο του 2022. Η τιμή των κρεάτων σε ετήσια βάση αυξήθηκε 12%, των γαλακτοκομικών και των αυγών 19,1%, των ελαίων και των λιπών 16,2%, της ζάχαρης-σοκολάτας-γλυκών-παγωτών 11%,  του καφέ-κακάο-τσαγιού 12,1% κ.ο.κ.

    Ανατιμητικό κύμα που δεν λέει να σταματήσει. Αντιθέτως, οι λιανέμποροι συνεχίζουν να λαμβάνουν νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους, κυρίως από τις πολυεθνικές. Όμως, όπως είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της METRO κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, οι αυξήσεις είναι λιγότερες από παλαιότερα και σε αριθμό και σε ένταση, ενώ σε κάποιες κατηγορίες, όπως τα σπορέλαια, τα χαρτιά και τα προϊόντα με βάση το αγελαδινό γάλα, υπάρχουν μειώσεις τιμών.

    Για τον κ. Παντελιάδη, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και προς το τέλος της χρονιάς «θα έχουμε λογικά επίπεδα πληθωρισμού σε ανεκτά νούμερα». Βέβαια, τα «ανεκτά νούμερα» αφορούν τα επίπεδα του πληθωρισμού και όχι κατ’ ανάγκη των τιμών. Διότι κανείς δεν πιστεύει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα.

    Ακόμη κι αν λειτουργήσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, η διαδικασία προσαρμογής απαιτεί χρόνο και δεν συμβαίνει πάντα πολύ γρήγορα, λόγω ακαμψίας των τιμών, δηλαδή της τάσης των τιμών να παραμένουν σταθερές ή να προσαρμόζονται αργά, παρά τις αλλαγές στο κόστος παραγωγής και πώλησης των αγαθών ή των υπηρεσιών. Ειδικά όταν πρόκειται για μειώσεις…

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα