Η «επενδυτική βαθμίδα» απασχολεί έντονα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία να σημειωθεί έχει συμπεριληφθεί στην προεκλογική ατζέντα ως κυβερνητική επιτυχία, όταν θα επισημοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Μέχρι να έρθει όμως η πολυπόθητη αναβάθμιση, η οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στην πράξη την βάζουν στην άκρη και πληρώνουν ακριβά τους δανειστές για να βάλουν …στο χέρι μερικά δισεκατομμύρια που έχει ανάγκη ο κρατικός προϋπολογισμός.
Χθες ο ΟΔΔΗΧ πήρε από τις αγορές το ποσό των 3,5 δις ευρώ ενώ οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν για έκδοση δεκαετούς ομολόγου συνολικού ύψους 2 δισ ευρώ.
Η παρουσία των επενδυτών που αγοράζουν κρατικά ομόλογα προσέφεραν συνολικά 21,9 δισ ευρώ με αποτέλεσμα οι ελληνικές ανάγκες να καλυφθούν με το παραπάνω.
Οι πιστωτές ως αμοιβή για τη συμμετοχή τους έλαβαν ικανοποιητική απόδοση που έφτασε στο 4,3%. Μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόδοση του ομολόγου, με τους ειδικούς να βάζουν λίγο πιο χαμηλά τον πήχη.
Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ να καλύψει με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς το 50% των αναγκών της χώρας για δανεισμό, προεξοφλεί ότι η επενδυτική βαθμίδα θα καθυστερήσει, ή αναμένει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Τα διεθνή Fund που επενδύουν αποκλειστικά σε κρατικά ομόλογα, η Ελλάδα είναι «παράδεισος» διότι τους παρέχει αποδόσεις που δεν δίνει καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
Οι ειδικοί της αγοράς των ομολόγων θεωρούν ότι η συζήτηση για επενδυτική βαθμίδα δεν έχει ανταπόκριση ούτε στη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ που ασχολείται με το χρέος της χώρας καθώς κάλυψε το 50% των δανειακών αναγκών της φετινής χρονιάς που φτάνει τα 7 δισ ευρώ.
Οι …νοικοκυραίοι της κυβέρνησης αυξάνουν το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς ενώ μειώνεται ως ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ. Η προσέγγιση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δανείζεται με σκοπό να φτιάξει προεκλογικό μαξιλάρι για τους ψηφοφόρους που είναι πρόθυμοι να … παραχωρήσουν την ψήφος του έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
Οι υψηλές αποδόσεις που δίνει η Ελλάδα στην έκδοση κρατικών ομολόγων ερμηνεύεται ως δημόσιες σχέσεις της χώρας προς τα επενδυτικά funds που κυνηγούν αποδόσεις.
Ο λογαριασμός βγαίνει στο όνομα των φορολογουμένων ενώ οι διαχειριστές του χρέους λειτουργούν με βάση τις κυβερνητικές εντολές , συγκεντρώνοντας κεφαλαιακά αποθέματα που θα αξιοποιηθούν κατά το δοκούν.
Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου με την έκδοση του νέου παρουσίασε κάμψη ενώ ενισχύθηκαν οι τιμές δίνοντας κέρδη στους παλιούς επενδυτές. Η απόδοση του από 4,30% υποχώρησε στο 4,11% ενισχύοντας την τιμή του αφήνοντας ικανοποιητικά κέρδη στους κατόχους ελληνικών τίτλων.
Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση αλλά γα το ΟΔΔΗΧ είναι μια αβεβαιότητα αφού βιάζεται να βάλει με υψηλότερο κόστος «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους.
Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr