Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, ένας μουδιασμένος ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί και επιχειρεί να κατανοήσει που οφείλεται η μεγάλη διαφορά ποσοστών με το πρώτο κόμμα. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος ή θα παραδώσει τα ηνία σε κάποιο άλλο μέλος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο αυτό ενέχει δύο κινδύνους. Που ενδεχομένως γνωρίζουν και τα ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα μέλη. Στην Κουμουνδούρου έχει ανακύψει ένας διχασμός. Πολλοί θεωρούν πως ο «Αλέξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Το πρόσωπό του έχει ταυτιστεί απόλυτα με ένα κόμμα το οποίο ήρθε από το πουθενά, ύψωσε το ανάστημά του, κυβέρνησε για μια τετραετία και απότομα μετά κατακρημνίστηκε.
Που οφείλεται λοιπόν αυτή η άνοδος και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ; Αν οφείλεται στον Τσίπρα τότε σίγουρα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον. Αν όχι, τότε ενδεχομένως το κόμμα να ήταν μια παρένθεση στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, το οποίο κυβέρνησε σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Τότε που η οικονομική κρίση ήταν στην κορύφωσή της.
Οι Ελληνες που ψήφισαν το Τσίπρα το 2015 διέκριναν στο πρόσωπό του την ελπίδα πως κάτι καινούριο θα μπορούσε να μας βγάλει από τον σκόπελο των δυσβάσταχτων μνημονίων και της τρόικα. Η πολιτική όμως που ακολούθησε δεν διέφερε και πολύ από την πολιτική που θα ακολουθούσε και ένα πιο δεξιό κόμμα. Υποτάχθηκε πλήρως στους Θεσμούς. Και αυτό στην συνέχεια του στοίχησε.
Το δίλημμα παραμένει. Ή θα παραμείνει ο Αλέξης στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του κόμματος, ή θα εκλεγεί νέος αρχηγός, που όμως μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Αν γίνει το δεύτερο, τότε αυτοί που μιλάνε για απόλυτη ταύτιση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχτούν οι πιο λογικοί.