Πρέπει να υπάρξει μια άλλη φάση επανεπένδυσης, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ίσως ευρωομόλογα με βάση τις βιομηχανικές προτεραιότητες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ειδική ομιλία του στο Νταβός.
Ο Μακρόν έδειξε επίσης υποστήριξη στην Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, η οποία εξέφρασε στις αρχές Δεκεμβρίου την ανάγκη για αμυντικά ομόλογα της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Εσθονή πρωθυπουργός, η χώρα της οποίας είναι γνωστή για την οικονομική της ‘λιτότητα’, είχε το θάρρος να προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων για αμυντικά ζητήματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν.
«Ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν κάλεσε την ΕΕ να είναι «έτοιμη να αναλάβει κινδύνους» για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής, μεταξύ άλλων μέσω δημόσιας συγχρηματοδότησης, καθώς πρότεινε ένα ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ.
«Υπάρχει ανάγκη για κοινές επενδύσεις» σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε σε ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφους στο Παρίσι .
Καθώς οι ΗΠΑ εισήγαγαν τη μεγάλης κλίμακας επενδυτική δέσμη με το νόμο μείωσης του πληθωρισμού (IRA) κατά το περασμένο έτος, οι ελπίδες ότι η ΕΕ θα δημιουργούσε το δικό της ευρωπαϊκό ταμείο κυριαρχίας με καινούριες χρηματοδοτήσεις.
Η Γαλλία ήταν από την πρώτη ημέρα υποστηρικτής της ιδέας. «Νέα φρέσκα χρήματα της ΕΕ, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μιλάει ο πρόεδρος», δήλωσε ένας σύμβουλος του Μακρόν στο Euractiv τον Νοέμβριο.
Στο Νταβός, ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Αγορών (EMU) ως μία από τις προτεραιότητές του.
Αυτό οφείλεται σε «αυτοεπιβαλλόμενα μπλοκαρίσματα», είπε. «Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε [με τα 27 κράτη μέλη], τότε η Γαλλία θα προτείνει μια ενισχυμένη συνεργασία για το θέμα αυτό».