33.4 C
Athens
Saturday, June 22, 2024
More

  Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντάει στην αντιπολίτευση για την οικονομική πολιτική

  Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», απάντησε στο σύνολο των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αλλά και συνολικά για την οικονομική πολιτική. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:

  • Στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Πράγματι, είπε, είμαστε πάνω από τους στόχους όπως είχαν τεθεί στο προϋπολογισμό. Αλλά είμαστε ακριβώς στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Επομένως πρέπει να κάνουμε καλό νοικοκυριό για να πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Δεν κρατάμε τα χρήματα στα ταμεία για να δυσαρεστούμε τον κόσμο. Δίνουμε όσα έχουμε, δεν δίνουμε αυτά που δεν έχουμε. Αυτή είναι η σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική».
  • Για τις τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ύψος των αυξήσεων στο Δημόσιο: «Οι αυξήσεις συνολικά για το 2023 μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν τις εκλογές αντιστοιχούν σε αύξηση του εισοδήματος κατά 10,5 %. Είναι λίγο παραπάνω από αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαιρέσουμε με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε καθαρό όφελος δηλαδή παραπάνω χρήματα στην τσέπη κάθε δημόσιο υπάλληλο ύψους 1476 ευρώ».
  • Για την κριτική που ασκήθηκε ως προς την αύξηση του επιδόματος ευθύνης στο Δημόσιο. «Το κάνουμε συνειδητά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα της χώρας. Έχουμε την μικρότερη ψαλίδα μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι νοητό να συνεχιστεί αυτό, δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, είναι τοποθέτηση κοινής λογικής».
  • Για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 € για κάθε παιδί. «Μαζί με την αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά είναι μια πολιτική για την οικογένεια. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνει το δημογραφικό, αλλά δεν μπορεί και να αμφισβητούνται τα πάντα».
  • Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές: «Ακριβώς επειδή η συζήτηση γίνεται σε περιβάλλον φυσικών καταστροφών θα περίμενα να ιδωθεί με άλλη ματιά. Είναι μία ρύθμιση της λογικής, δίνουμε ένα κίνητρο και θα δούμε πως θα το αξιοποιήσουν οι πολίτες».
  • Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: «Άκουσα και σήμερα να αμφισβητείται το πρόγραμμα. Έχουμε φτάσει στα 5000 δάνεια και γι’ αυτό το λόγο διπλασιάζουμε το ποσό για τους δικαιούχους. Λεγόταν ότι δεν υπάρχουν σπίτια, αποδεικνύεται όμως από τις εγκρίσεις ότι σπίτια υπάρχουν και το ζήτημα είναι τώρα να στηριχθεί το πρόγραμμα».
  • Για την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ: «Γνωρίζετε ότι είμαι οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων αλλά δεν υπήρχε ούτε στην άκρη του μυαλού μας σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ήδη από το 2014 υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται μία συζήτηση σουρεαλιστική που δεν έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση, τιμώντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού φέρνει τη ρύθμιση ώστε οι δύο εταιρείες να πάνε στο Δημόσιο». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι η απόσυρση των δύο εταιρειών από το υπερταμείο δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων ως προς την δανειακή σύμβαση της χώρας. Είναι σε εξέλιξη όπως είπε διαπραγμάτευση με τον ESM η οποία ως το τέλος του χρόνου θα καταλήξει σε συμφωνία που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του υπερταμείου.
  • Για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο: «Θέλουμε να ενισχύσουμε το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά. Με τα μεγέθη που έχει το αεροδρόμιο, θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Απορώ που ακούω για αιφνιδιασμό, υπάρχουν δηλώσεις από το 2019 για την αξιοποίηση του αεροδρομίου η οποία θα είναι κέρδος για το ίδιο το αεροδρόμιο, για το Δημόσιο που θα παραμείνει μέτοχος και για την κεφαλαιαγορά. Είναι μία καθαρή θέση που δίνει θετικό μήνυμα για την οικονομία».
  • Για τις τράπεζες: «Πιστεύουμε στον ανταγωνισμό και δεν θα μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν και σε άλλα προϊόντα πέραν του ταμιευτηρίου των τραπεζών και θα δώσουμε τη δυνατότητα να δίνουν δάνεια και μη τραπεζικά ιδρύματα».
  • Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: «Η κυβέρνηση έχει εισπράξει από το μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών 3,3 δισεκατομμύρια από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον έχει εισπράξει έκτακτη εισφορά 90 % στα υπερκέρδη έως τον Ιούνιο του 2022 ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και έχει νομοθετηθεί η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης με πόσο επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά λοιπόν μιλάμε για περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
  • Για τους μισθούς: «Στην προηγούμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 21,8%, αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα ήταν 15%. Ήμασταν 18οι μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ανεβήκαμε στην 13η θέση».

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα