27.5 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    Ο κορωνοϊός δεν έχει έλεος-Οι επιστήμονες μας συστήνουν μεγάλη προσοχή

    Ο κορωνοϊός δεν έχει έλεος.Από Πάτρα επιχείρηση άμεσης μεταφοράς στο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα στήθηκε χθες αργά το βράδυ. Μπορεί οι ασθενείς που αρρώστησαν με Covid-19 να παράγουν υψηλής ποιότητας αντισώματα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ακόμη και πέντε έως επτά μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αλλά στην Ελλάδα κολλάμε εύκολα.

    Η μεταδοτικότητα κρατάει περίπου 10 ημέρες. Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την έγκριση ενός σχεδίου βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διασφαλίζει για τις αναπτυσσόμενες χώρες άμεση πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όταν αυτά είναι διαθέσιμα πολλοί φοβούνται τις παρενέργειες .

    Μετά την Αττική, έντονη ανησυχία λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, επικρατεί και για πόλεις της περιφέρειας. Οι περιοχές της Κοζάνης και των Ιωαννίνων έχουν θορυβήσει τις αρχές, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με δεκάδες ενεργές περιπτώσεις και την ίδια ώρα τα νούμερα δείχνουν αυξανόμενη τάση. Χθες, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 13 κρούσματα βρέθηκαν στα Ιωάννινα το τελευταίο 24ωρο και 35 στην Κοζάνη, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ήδη είναι έχουν μπει επιπλέον μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα στις συγκεκριμένες περιοχές λόγω των κρουσμάτων.

    Ωστόσο, οι περιπτώσεις ασθενών αυξάνονται συνεχώς όπως και στην Καστοριά όπου εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 17 κρούσματα. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη είπε.

    «Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID-19 εξυπηρετούνται κανονικότατα» διευκρίνισε. Όσο για τις γιορτές που πλησιάζουν τόνισε ότι: «Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων), αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα» .Αλλιώς μέσα στα σπίτια μας και μόνοι μας .

    Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού αναφερόμενη στα αυξημένα κρούσματα της Αττικής (ο Πειραιάς, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και η Νίκαια)και ευρύτερα στην Ελλάδα, είπε ότι «ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός. Δεν έχουμε μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, ώστε να μετράμε και τα συμπτωματικά και τα ασυμπτωματικά άτομα. Και έτσι δεν ξέρουμε πού πάει ακριβώς».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα