Με μια λιτή ανακοίνωση μόλις 68 λέξεων, ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κύκλο κοινοβουλευτικής θητείας.
Τους πραγματικούς λόγους της απόφασής του, τους ξέρει προφανώς ο ίδιος και μόνο. Δεν παύει όμως να επιδέχεται πολλές ερμηνείες κυρίως για τον χρόνο , λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών , όσο και για την διατύπωση που πολύ προσεκτικά χρησιμοποίησε. “Τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή” . Δηλαδή τον Ιούλιο του 2019 που η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεδομένη η παράταξη δεν ήταν ισχυρή; Ή μήπως πιστεύει ότι θα πάψει να είναι ισχυρή μετά τις εκλογές και αποστασιοποιείτο από τώρα , αφενός για να μην είναι συνένοχος της επόμενης μέρας και αφετέρου για να κρατήσει άθικτη την πολιτική παρακαταθήκη του ίδιου και της Νέας Δημοκρατίας εγγράφοντας μια πολιτική υποθήκη για το μέλλον;
Προφανώς και η Νέα Δημοκρατία το 2019 ήταν ισχυρή και μετά την συντριβή του 2015 είχε ανακτήσει την κοινωνική αποδοχή που την οδήγησε σε μια άνετη Κυβερνητική πλειοψηφία .
Αυτό που δεν φανταζόταν ο Καραμανλής ήταν η νέα φυσιογνωμία όχι μόνο του Κυβερνητικού σχήματος αλλά και της παράταξης γενικότερα, την οποία μεθοδικά ενορχήστρωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του περιβάλλον .
Το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο εξωκοινοβουλευτικοί , δείχνοντας με το Καλημέρα την απαξίωση στην εκλεγμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία στα τέσσερα αυτά χρόνια είχε απλά το ρόλο του κομπάρσου. Βέβαια δεν ήταν μόνο ότι δεν ήταν εκλεγμένοι, αλλά ήταν και απόντες από την εκλογική μάχη της αναμέτρησης. Γεύονται τους καρπούς της εξουσίας πατώντας στις πλάτες όλων όσων αγωνίστηκαν για να γίνει η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση. Περσόνες άγνωστες στο εκλογικό σώμα της παράταξης , που υπηρέτησαν άλλους πολιτικούς χώρους για πολλά χρόνια , χτίζοντας την καριέρα τους , ξαφνικά απέκτησαν την πρώτο καθεδρία σε Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αλίωση όχι μόνο της φυσιογνωμίας αλλά και της λαϊκής εντολής επεκτάθηκε σε Γενικές Γραμματείες και Οργανισμούς. Ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου καταλείφθηκε από πρώην Πασόκους, εκσυγχρονιστές , Ποταμίσιους, Ιμιτασιόν αντιεξουσιαστές , πρώην σκληροπυρηνικούς , οι οποίοι κινούν τα νήματα της εξουσίας με τις ευλογίες του Αρχηγού χωρίς όμως να έχουν την νομιμοποίηση από το λαό .
Τυχοδιώκτες της πολιτικής , ετερόφωτοι αστέρες του παρελθόντος , βρήκαν το λιμάνι τους στην Κυβέρνηση του Μητσοτάκη.
Οι πάλαι ποτέ παλαιά κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας έγινε φάντασμα του παρελθόντος . Τα κλειδιά παραδόθηκαν σε έναν 32 χρόνο , ο οποίος χτίζει το προσωπικό του προφίλ αφού πρώτα τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα ομνύει πίστη στον Αρχηγό μεγαλοφώνος. Από εκεί και μετά το χάος. Μια πολιτική επιτροπή που στην πλειοψηφία της θυμίζει φοιτητική παράταξη και οι ΔΕΕΠ που με το ζόρι πλέον μπορούν να κάνουν μια αξιοπρεπή συγκέντρωση αφού το ενδιαφέρον τους περιστρέφεται γύρω από ίντριγκες, μικροπρέπειες και μωροφιλοδοξίες . Ακόμα και ο εμβληματικός πυρσός μετατράπηκε σε αφηρημένη τέχνη . Ακόμα και αν όλα αυτά ίσως θα μπορούσαν να ξεπεραστούν υπάρχουν ζητήματα που σίγουρα για τον Καραμανλή αποτελούν κόκκινες γραμμές . Αυτά είναι τα εθνικά θέματα και από τα κεκτημένα του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος .
“Πιστός στην ιστορία της , την ιδεολογία , τις αρχές και τις αξίες της” .