18.5 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία στους πιο σημαντικούς συμμάχους της Δύσης

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, μία σημαντική περιοδεία στους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ιαπωνίας στη Δύση, μετά τη δημοσιοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το Τόκιο εξετάζει τα βήματά του για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αμυντικής ισχύος της Κίνας.

    Ο Κισίντα, που θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά κρατών-μελών G7 τον Μάιο, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και του Καναδά αυτή την εβδομάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική ασφάλεια, τους ημιαγωγούς (τσιπ) τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την κλιμακούμενη ένταση με την πυρηνικά εξοπλισμένη Κίνα, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.

    “Ως ηγέτης της χώρας που ασκεί την προεδρία της G7 για τη χρονιά αυτή, θα πραγματοποιήσω την επίσκεψη επιβεβαιώνοντας το σκεπτικό που έχουμε για μία σειρά από ζητήματα”, δήλωσε ο Κισίντα σε ένα κυριακάτικο ειδησεογραφικό πρόγραμμα.

    “Με τις ΗΠΑ θα συζητήσουμε την εμβάθυνση της διμερούς συμμαχίας μας, αλλά και τους τρόπους για τη διατήρηση μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού”, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος επισκέπτεται το Λονδίνο και τη Ρώμη, αφού συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα, για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους με αυτές τις χώρες. Αναμένεται επίσης, η υπογραφή μιας συμφωνίας με τη Βρετανία για την κατάρτιση του νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει τις εκατέρωθεν επισκέψεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, όπως ανέφερε την Παρασκευή, η εφημερίδα “Yomiuri”.

    Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τον τελευταίο σταθμό των επισκέψεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού που θα γίνει την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, αναμένεται να συμπεριλάβει τα σχέδια της Ιαπωνίας για τον εξοπλισμό της με πυραύλους που είναι ικανοί να πλήξουν στόχους στην Κίνα ή στη Νότια Κορέα, μία διμερή αμυντική συμφωνία, αλλά και τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε εξελιγμένα μικροκυκλώματα.

    Το Τόκιο και η Ουάσινγκτον ελπίζουν ότι η πιο δυναμική αμυντική πολιτική του Κισίντα που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, αποτελώντας ένα βήμα ακόμη παραπέρα από το μεταπολεμικό ειρηνευτικό σύνταγμα της Ιαπωνίας, θα καλύψει ένα διευρυνόμενο πυραυλικό κενό με την Κίνα, αποτρέποντας το Πεκίνο από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ειδικότερα κατά της γειτονικής του Ταϊβάν.

    “Ο ίδιος θα δείξει στις ΗΠΑ ότι η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται και ότι καθώς πλησιάζει η διάσκεψη των G7, η Ιαπωνία θα αγγίξει τη βάση των ζητημάτων με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της G7, επιβεβαιώνοντας τη στάση τους για την Ουκρανία και για την Ασία”, όπως δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ατσούο Ίτο.

    Οι νέες αμυντικές ικανότητες της Ιαπωνίας είναι ενδεχόμενο να απαιτήσουν από την Ουάσινγκτον και το Τόκιο την αναθεώρηση των κατευθυντηρίων γραμμών που διέπουν τους ρόλους που έχουν οι δύο χώρες, σε μία συμμαχία δεκαετιών επιτρέποντας στις ΗΠΑ τη διατήρηση πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και χιλιάδων στρατιωτών στην Ιαπωνία.

    Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές, αναθεωρήθηκαν τελευταία φορά το 2015, ενώ το ζήτημα αυτό είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ιαπωνίας με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ την Τετάρτη, πριν τη συνάντηση μεταξύ του Κισίντα και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή.

    Στον τομέα των ημιαγωγών, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη τεχνολογικά εξελιγμένων τσιπ, με δεδομένη την κλιμακούμενη εμπορική ένταση με την Κίνα.

    Οι δύο χώρες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οι κατασκευαστές τους, έχουν πρόσβαση σε εξαρτήματα που θεωρούνται κομβικής σημασίας στις βιομηχανίες των τεχνολογιών αιχμής, όπως η αποθήκευση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και οι κβαντικοί υπολογιστές.

    Παρά το γεγονός ότι η Κισίντα έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν για τον περιορισμό της πρόσβασης που έχει η Κίνα σε εξελιγμένο εξοπλισμό παραγωγής μικροκυκλωμάτων με εξαγωγικούς περιορισμούς, ο ίδιος δεν συμφώνησε σε συνολικούς περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού παραγωγής μικροκυκλωμάτων που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση τον Οκτώβριο.

    Ακόμη και χωρίς μεγάλες ανακοινώσεις ο Κισίντα ελπίζει ότι η επίσκεψή του στους συμμάχους της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της G7 ενισχύει τη φθίνουσα υποστήριξη που έχει ο ίδιος στο εσωτερικό της χώρας του, μετά από τις παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης του, αλλά και ενός σκανδάλου για τους δεσμούς του κόμματος του με την αμφιλεγόμενη Εκκλησία της Ενοποίησης, όπως δηλώνουν αναλυτές.

    “Η διεξαγωγή μιας επιτυχούς διάσκεψης της G7 θα του αποδώσει τα μέγιστα πολιτικά οφέλη, ενώ η επίσκεψη του προετοιμάστηκε για αυτό”, δήλωσε ο Αίρο Χίνο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Waseda.

    ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα