12.3 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Ο γαλακτοπαραγωγός από τον Τύρναβο που βάζει τα γελάδια του να κοιμούνται σε… στρώματα!

    Η μονάδα εκτροφής αγελάδων γαλακτοπαραγωγής του Δημήτριου Καζάνα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου στον Νομό Λάρισας δεν είναι σαν τις άλλες…

    Είναι πρότυπη και τα γελάδια κοιμούνται σε ειδικά στρώματα!

    «Όταν πρωτοήρθα και έβαλα στρώματα για να κοιμούνται οι αγελάδες, ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου νόμισε ότι τρελάθηκα. Μου είπε ”άντε παιδί μου, πέρασες ωκεανό”» διηγείται, γελώντας ο κτηνοτρόφος.
    Γιατί το έκανε όμως αυτό; Όπως εξηγεί ο κ. Καζάνας, «τη στιγμή που τα ζώα τα έχω εγκλωβίσει σε έναν περιορισμένο χώρο, πρέπει να τους δώσω τις ανέσεις που θα είχαν αν ήταν ελεύθερα στη φύση. Η αγελάδα ψάχνει πάντα να βρει το μαλακό μέρος για να πάει να κοιμηθεί. Και στα δάπεδα δεν πατάνε σε τσιμέντο, έχουμε βάλει τάπητες καουτσούκ, ώστε να αισθάνεται το πόδι της ότι πατάει έξω στο χώμα».

    Ο ίδιος διευκρινίζει ότι όλα αυτά δεν είναι δικές του ιδέες και απόψεις, αλλά αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών και σχετίζονται άμεσα τόσο με την υγεία των ζώων όσο και με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Όμως, το ελληνικό Δημόσιο δεν του έδινε άδεια για να κάνει όσα ήθελε, αλλά και όσα είχε δει στον εξωτερικό να εφαρμόζονται με επιτυχία.

    Η Cowhouse International λανσάρει νέα στρώματα αγελάδας! | Γαλακτοκομικά Επιχειρηματικά Νέα

    Από το 2002 έως το 2008 η μονάδα του είχε πιστοποιηθεί από τις ΗΠΑ και έδινε την παραγωγή στη ΦΑΓΕ για να φτιαχτεί γιαούρτι. «Κάθε τρεις μήνες, ερχόταν κλιμάκιο ελεγκτών από τη Νέα Υόρκη και δεν ήταν κανένας δημόσιος υπάλληλος, ξέρεις τι ήταν; Συνταξιούχοι κτηνοτρόφοι», διηγείται. «Μια φορά, αφού ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, κάθισαν να πιούν λίγο νερό και ρώτησαν τη γυναίκα μου: ‘‘Όταν θέλεις γάλα για το σπίτι, ποια αγελάδα αρμέγεις;’’ Εκείνη, ευτυχώς, απάντησε ‘‘όποια να ’ναι’’. Ήταν κόλπο για να δουν αν προσέχουμε σωστά και το ίδιο όλα τα ζώα».

    Ο Δημήτρης Καζάνας είναι υπερήφανος για την πρότυπη μονάδα που έχει και ας μην κερδίζει περισσότερο οικονομικά. Σήμερα, δίνει το γάλα του στη βιομηχανία Όλυμπος και, σε γενικές γραμμές, δηλώνει ευχαριστημένος. «Στην Ελλάδα, δεν πληρώνεται διαφορετικά η καλύτερη σύνθεση και ποιότητα, άντε να πάρεις ένα λεπτό παραπάνω. Ζητάνε 3,70 λιπαρά, 3,2 πρωτεΐνη. Εγώ στο γάλα μου είχα τον τελευταίο μήνα 4,78 λιπαρά και 3,87 πρωτεΐνη. Η βιομηχανία τραβάει τα λιπαρά από το γάλα για να τα πάει στο 3,70, άρα βγάζει επιπλέον χρήματα από μένα, αλλά εγώ δεν επωφελούμαι. Υπογράφεις συμβόλαιο, αλλά δίνεις το γάλα με τιμή ανοιχτή».

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα