27.5 C
Athens
Tuesday, June 25, 2024
More

    Ο Ερντογάν «τρίβει» τα χέρια του με την κρίση του ελαιολάδου και βρήκε την ευκαιρία να ξεφορτωθεί το λαμπάντε

    Οι τουρκικές αρχές χαλάρωσαν μερικώς τους περιορισμούς στις εξαγωγές ελαιολάδου σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, αντικαθιστώντας την απόλυτη απαγόρευση που θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

    Το υπουργείο είχε επιβάλλει την απαγόρευση για το χύμα και τυποποιημένο ελαιόλαδο λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στην εσωτερική αγορά. Η απαγόρευση αποσκοπούσε επίσης στη διασφάλιση της προσφοράς.

    Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι καθόρισε ποσόστωση, η οποία θα επιτρέψει την εξαγωγή 50.000 τόνων ελαιολάδου μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, δηλαδή με ρυθμό 10.000 τόνων το μήνα.

    Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά αποκλειστικά το χύμα ελαιόλαδο και ουσιαστικά το λαμπάντε της. Άλλωστε δεν έχει κάτι καλύτερο η Τουρκία να προσφέρει τη δεδομένη στιγμή.

    Τον περασμένο μήνα, αρκετές ενώσεις ζήτησαν τον τερματισμό της απαγόρευσης των εξαγωγών, γεγονός που προκάλεσε ζωηρές συνομιλίες -και κάποια γαλλικά- μεταξύ εκπροσώπων των Ενώσεων και κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Ένα λίτρο ελαιόλαδο ραφινέ πωλούνταν στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο σε 288 τουρκικές λίρες (περίπου 8,5 ευρώ), ενώ η τιμή του αυξήθηκε σε 360 λίρες τον Ιούνιο (προς τα 9,3 ευρώ). Η τιμή του δίλιτρου έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε από 520 λίρες σε 794 λίρες.

    Τι είναι το λαμπάντε ελαιόλαδο

    Lampante λάδι είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος ελαιολάδου που θεωρείται μη βρώσιμο ή ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σε ακατέργαστη κατάσταση λόγω της κακής ποιότητας και της έντονης, δυσάρεστης γεύσης του. Η λέξη λαμπάντε προέρχεται από την ιταλική λέξη για λάμπα», καθώς αυτό το χαμηλής ποιότητας λάδι χρησιμοποιήθηκε ιστορικά ως καύσιμο για λάμπες λαδιού.

    Lampante Το λάδι χαρακτηρίζεται τυπικά από την υψηλή οξύτητα, τις δυσάρεστες γεύσεις και τις ακαθαρσίες του. Συχνά παράγεται από υπερώριμες ή κατεστραμμένες ελιές και μπορεί να υποστεί κακές πρακτικές επεξεργασίας και χειρισμού.

    Για να καταστεί το λάδι λαμπάντε κατάλληλο για κατανάλωση, πρέπει να ραφιναριστεί για να αφαιρέσει τις ακαθαρσίες, να μειώσει την οξύτητα και να βελτιώσει τη συνολική του ποιότητα. Αυτό το εξευγενισμένο λάδι μπορεί στη συνέχεια να αναμειχθεί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή άλλα έλαια υψηλότερης ποιότητας για να παραχθεί ένα προϊόν κατάλληλο για μαγείρεμα και κατανάλωση.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα