Πολλές είναι οι εταιρίες που θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη μετά τα προβλήματα στην Κίνα λόγω του κορονοϊού. Ο Ερντογάν από την άλλη προσφέρει ελκυστικά πλεονεκτήματα σε ξένες εταιρίες προκειμένου να εγκατασταθούν στην Τουρκία. Η Welt ωστόσο σημειώνει ότι οι επενδύσεις στη χώρα συνδέονται με σημαντικό κίνδυνο.
Μετά τα προβλήματα στην Κίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές εταιρείες θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν θέλει να εγκατασταθούν στην Τουρκία και τους προσφέρει ελκυστικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, οι επενδύσεις στη χώρα συνδέονται με σημαντικό κίνδυνο, σημειώνει η Welt.
Οι γερμανικές εταιρείες βλέπουν καλές συνθήκες στην Τουρκία. Ωστόσο, οι επενδύσεις στη χώρα αυτή συνδέονται με κινδύνους – γεγονός που δεν οφείλεται τουλάχιστον στην εγγύτητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να γίνει “ένα από τα κορυφαία κέντρα παραγωγής στον κόσμο”, όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Οι συνθήκες είναι καλές: η Τουρκία έχει έναν νέο και καλά εκπαιδευμένο πληθυσμό, τα επίπεδα μισθών είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στις χώρες της ΕΕ και οι υποδομές έχουν επεκταθεί μαζικά υπό την παρούσα κυβέρνηση. Η θέση της ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική καθιστά τη χώρα κατάλληλο κόμβο. Επιπλέον, το εμπόριο με την ΕΕ είναι ελεύθερο, επειδή η Τουρκία είναι μέλος της Τελωνειακής Ένωσης.
Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη εκεί. Η γερμανική εταιρεία Tesa, η οποία παράγει συγκολλητικά υλικά, θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Εγγύς και Μέση Ανατολή από την Τουρκία στο μέλλον. “Η Κωνσταντινούπολη θα γίνει η έδρα των ομάδων πωλήσεών μας, καθώς η μητρόπολη είναι σημαντικός κόμβος logistics και αποτελεί γεωγραφικό κόμβο για την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική”, δήλωσε εκπρόσωπος στη Welt.
Ο ιταλικός κατασκευαστής μόδας Benetton ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει στο μισό την παραγωγή στην Ασία από το τέλος του τρέχοντος έτους και να επεκτείνει τη δυναμικότητα στη Σερβία, την Κροατία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Η εταιρεία επίπλων Ikea θέλει επίσης να κατασκευάζει περισσότερα προϊόντα στην Τουρκία, όπως πολυθρόνες, βιβλιοθήκες, ντουλάπες και ντουλάπια κουζίνας. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής σιωπήσει σχετικά με την έκταση της επέκτασης.
Η Volkswagen είχε απορρίψει τα σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο μόλις πριν από δύο χρόνια. Εκτός από την κρίση της κορονοϊού, ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του Ερντογάν θεωρήθηκε επίσης ως λόγος για αυτό. Υπό την ηγεσία του, το τουρκικό συνταγματικό κράτος έχει αποδυναμωθεί και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες έχουν περιοριστεί. Η οικονομική του πολιτική έχει επίσης επικριθεί. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο αρκετές φορές το τελευταίο έτος.