Ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ είναι Έλληνας, κατάγεται από την Κρήτη και υπηρετεί στην 340 Μοίρα «Αλεπού».
Ο Αναστάσιος Ανδρονικάκης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ ψηφίστηκε από τους πιλότους του ΝΑΤΟ ως Best Warrior στο ΝΑΤΟϊκό σχολείο του λεγόμενου TLP που γίνεται στην Ισπανία.
Αναστάσιος Ανδρονικάκης
Να σημειωθεί ότι η «αφρόκρεμα» των πολεμικών αεροποριών του κόσμου συγκεντρώθηκε για μια ακόμη φορά φέτος στην Ανδραβίδα, στον Ελληνικό «Ηνίοχο».
Στην Ανδραβίδα βρίσκεται και το Σχολείο Όπλων Τακτικής, όπου οι ιπτάμενοι μελετούν και εκπαιδεύονται ακατάπαυστα, μαθαίνοντας όλα εκείνα τα μυστικά που χρειάζονται ώστε να ξεχωρίζουν, το λεγόμενο ελληνικό «Top Gun».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας ώστε να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».
Άσκηση Ηνίοχος στην Ανδραβίδα
Να σημειωθεί ότι μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης Ηνίοχος 21 παρακολούθησε πριν μερικές ημέρες και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα απένειμε βραβείο στον Αναστάσιο Ανδρονικάκη για τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020. Βραβεία απένειμε ακόμη στους δύο πρωτεύσαντες στη Μεικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα.
Ο πρωθυπουργός με τον Αναστάσιο Ανδρονικάκη
Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς μαχητικών αεροσκαφών.
«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ετήσια άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αντανακλά τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης και τη στενή συνεργασία της με πολλές χώρες της περιοχής, με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.
Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε όλο του εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μαχητικών Rafale και Mirage 2000D από τη Γαλλία, F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F/A 18 Hornet από την Ισπανία, και F-15 και F-16 από το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει F-16, drones τύπου MQ-9 και ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-135. Ο Καναδάς λαμβάνει μέρος με σύστημα CGI – Air Weapon Managers, ενώ η Κύπρος έχει στείλει ελικόπτερο AW 139. Πέντε ακόμα χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές: η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με κάθε τύπο μαχητικού που διαθέτει στον στόλο της (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4), μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, όργανα ηλεκτρονικού πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα.
Το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνει μέρος με φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.
Ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει τμήματα Κ/Β HAWK, μηχανοκίνητα τμήματα πεζικού και τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook.
Την άσκηση παρακολούθησαν, μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt και τους πρέσβεις των υπόλοιπων χωρών που έλαβαν μέρος, όπως και των χωρών-παρατηρητών.