Αρχικά, και χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό, η αύξηση επιτοκίων της Bank of Japan στο 0,25% στις 31 Ιουλίου είχε θέσει τις βάσεις για την αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών, η οποία πυροδοτήθηκε όταν στις 2 Αυγούστου η έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε καθίζηση των νέων μισθολογίων τον Ιούλιο στη χώρα.
Ο συνδυασμός των έντονων υφεσιακών φόβων που ανέκυψαν για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με τη μαζική εκκαθάριση που γινόταν παράλληλα στα carry trades στο γιεν, μετά την κατακόρυφη ανατίμηση της αξίας του ιαπωνικού νομίσματος στον απόηχο των επιθετικών κινήσεων της Bank of Japan, οδήγησε στο παγκόσμιο ξεπούλημα της Δευτέρας 5 Αυγούστου. Αλλά εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η ανάκαμψη που ακολούθησε σε χρόνο-ρεκόρ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο “δείκτης των δεικτών”, ο S&P 500, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο ανοδικό του σερί από τον Νοέμβριο του 2023 με 8 διαδοχικές συνεδριάσεις, που τον επανέφεραν σε απόσταση κάτω του 2% από το ιστορικό υψηλό του (5.667 μονάδες/16 Ιουλίου) μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες.
Την ίδια ώρα ο δείκτης μεταβλητότητας των παραγώγων στο Σικάγο VIX, γνωστός και ως ο “δείκτης φόβου” της Wall Street, ο οποίος στις 5 Αυγούστου είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα που είχε να καταγράψει από τα πρώτα στάδια της πανδημίας άνω του 65, επίσης μέσα σε δύο εβδομάδες είχε υποχωρήσει σε χαμηλά προ του sell-off, κάτω και του 15.