27.9 C
Athens
Saturday, June 22, 2024
More

  Ο δείκτης χρηματοδότησης στα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ΗΠΑ αυξάνεται στο 110%

  Για μερικούς από τους μεγαλύτερους αγοραστές ομολόγων της Αμερικής, η συζήτηση «ήπιας εναντίον σκληρής προσγείωσης» στη Wall Street μπορεί να είναι παράπλευρη εμφάνιση. Ετοιμάζονται να εισέλθουν με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ό,τι κι αν συμβεί.

  Ένας από τους πυλώνες του συγκροτήματος των συνταξιοδοτικών ταμείων τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται τώρα με μετρητά, δηλαδή ρευστότητα, μετά από δύο δεκαετίες με ελλείμματα. Αυτό το σπάνιο πλεόνασμα στα εταιρικά προγράμματα καθορισμένων παροχών, χάρη στα αυξανόμενα επιτόκια, σημαίνει ότι μπορούν να ανακατανεμηθούν σε ομόλογα που είναι λιγότερο ευμετάβλητα από τις μετοχές — «περιφρονητικά» στη γλώσσα του κλάδου. 

  Οι μετρ των τραπεζών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. και Wells Fargo & Co. λένε ότι ο αντίκτυπος θα είναι εκτεταμένος σε αυτό που έχει ήδη επινοηθεί «η χρονιά του ομολόγου». Κρίνοντας από την πλημμύρα μετρητών στο σταθερό εισόδημα, μόλις ξεκινούν.

  Μια ειρωνεία της λογιστικής συντάξεων είναι ότι ένα έτος όπως πέρυσι, με τις διπλές πτώσεις σε μετοχές και ομόλογα, μπορεί να είναι ευλογία σε ορισμένα προγράμματα παροχών, των οποίων το μελλοντικό κόστος είναι συνάρτηση των επιτοκίων. Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι υποχρεώσεις τους συρρικνώνονται και η «χρηματοδοτούμενη κατάσταση» τους βελτιώνεται στην πραγματικότητα.

  Στους καιρούς του πλεονάσματος

  Το πλεόνασμα στα 100 μεγαλύτερα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών

  Δείκτης Milliman 100 Pension Funding

  Τώρα, έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν αυτή την ανισορροπία και οι τράπεζες της Wall Street συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον μετρητά για να το κάνουν: αγοράζοντας ομόλογα και στη συνέχεια πουλώντας μετοχές για να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα. 

  Ήδη φέτος οι ροές σταθερού εισοδήματος ξεπερνούν αυτές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, σημειώνοντας την πιο μονόπλευρη σχέση από τον Ιούλιο. 

  Το πόσο από αυτό οφείλεται σε χλευασμούς από τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι εικασία κανενός. Κάποιο από το πρόσφατο ράλι των ομολόγων μπορεί να αποδοθεί σε επενδυτές που αντιστάθμισαν μια ύφεση της ανάπτυξης που θα έπληττε περισσότερο τις μετοχές.

  Αλλά αυτό που είναι προφανές είναι η σαφής προτίμησή τους για περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος μακράς διάρκειας που ταιριάζουν περισσότερο με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

  Τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να διατηρούν κάποια έκθεση σε μετοχές για να ενισχύσουν τις αποδόσεις, αλλά αυτή η εξίσωση αλλάζει. 

  Μόλις ένα εταιρικό σχέδιο φτάσει σε πλήρη χρηματοδότηση, ο στόχος τους είναι συχνά να χλευάζουν με την απόρριψη μετοχών και την προσθήκη περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος που ευθυγραμμίζονται με τις υποχρεώσεις τους. Με τα μεγαλύτερα 100 εταιρικά αμοιβαία κεφάλαια καθορισμένων παροχών των ΗΠΑ να έχουν ένα σωρό μετρητών 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από υπερδιπλασιασμό των μέσων αποδόσεων του εταιρικού χρέους πέρυσι, ο δρόμος τους είναι ορθάνοιχτος.

  Καθώς οι αποδόσεις είναι απίθανο να υπερβούν το ανώτατο επίπεδο τους όταν η Federal Reserve φτάσει στο τελικό της επιτόκιο περίπου 5% περίπου στα μέσα του έτους, σπάνια υπήρχε καλύτερη στιγμή για να κάνουν τη μετάβαση στα ομόλογα. 

  «Σε αυτό το σημείο και λαμβάνοντας υπόψη το πού βρισκόμαστε στον κύκλο, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την απομάκρυνση του κινδύνου», είπε ο Μπραιζίνια σε συνέντευξή του. 

  Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των παγκόσμιων αγορών της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, εκτιμά ότι η κοροϊδία θα οδηγήσει τους διαχειριστές συντάξεων να αγοράσουν ομόλογα έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο Braizinha της Bank of America λέει ότι ένα ξεφάντωμα αγορών 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πιο κοντά στο όριο.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα