21.6 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Νταβός: Επισφαλής η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

    Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια περίοδο με περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, αυστηρών χρηματοδοτικών συνθηκών και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με έρευνα των κορυφαίων οικονομολόγων που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Η έρευνα περιλαμβάνει διαπιστώσεις από πάνω από 60 κορυφαίους οικονομολόγους που εκλέγονται παγκοσμίως από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πραγματοποιείται ετησίως πριν από τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός. Παράλληλα αποτελεί μια προσπάθεια να προσδιοριστούν προτεραιότητες για πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.

    Περίπου 56% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα υποβαθμιστούν φέτος, με υψηλό βαθμό περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι πλειοψηφίες προβλέπουν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει μόνο ασθενική ή πολύ ασθενική ανάπτυξη.

    Αντίθετα στη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό η εικόνα είναι πιο θετική, με την πλειονότητα να αναμένει μέτρια ανάπτυξη για το 2024. Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται πως αφήνει ένα άνισο σημάδι στην παγκόσμια οικονομία: ενώ 94% περιμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις 53% προβλέπουν το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

    Επιπλέον το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια μελέτη για την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά συμπεριληπτικοί.

    «Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, εντούτοις μόνο η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή», τόνισε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα