Ως αβάσιμη απορρίφθηκε η αγωγή της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος κατά της ΔΕΗ για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών. Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την απόφασή του που απαρτίζεται από 150 σελίδες, βάζοντας ένα τέλος στα επιχειρήματα που θεωρούσαν παράνομη και καταχρηστική τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στο στάδιο της εφαρμογής.
Πρόκειται για μία απόφαση που μόνο με την έμπειρη ματιά ενός νομικού μπορεί, να γίνει απολύτως κατανοητή.
Στη σελίδα 146 αναγράφεται ότι «Κατ ακολουθία των ανωτέρω, η κρινόμενη αγωγή κατά το μέρος που κρίθηκε παραδεκτή και νόμιμη , πρέπει να απορριφθεί ως ουσιαστικά αβάσιμη.» Στην υπόθεση είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ Δημήτρης Βερβεσός ως εκπρόσωπος όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Παρουσία στην υπόθεση με πρόσθετες παρεμβάσεις είχαν κάνει κι άλλες καταναλωτικές Οργανώσεις όπως και φυσικά πρόσωπα.
Πάντως η Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος είχε αναλάβει το βασικό ρόλο του ενάγοντα και οι υπόλοιποι ακολούθησαν.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με αναφορές στη νομολογία φέρνει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως έναν μηχανισμό αποτίμησης του κόστους ενέργειας από το πάροχο που είναι η ΔΕΗ.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η εναγόμενη εφάρμοσε την απόφαση 409/2020 της ΡΑΕ με τη λήψη ενός «ισοδύναμου μέτρου» κατά το «σημείο» 4 στις αρχές της διαφάνειας και της επαληθευσιμότητας και συγκρισιμότητας των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ΡΑΕ συνέστησε οι ρήτρες αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων να προβλέπουν μόνο ένα κυμαινόμενο μέγεθος κοστος της ενέργειας.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εναγόμενη «προστατεύτηκε» από την άγνοια των εναγόντων διότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής ήταν ένας μηχανισμός κοστολόγησης ανά KWh διότι η παρουσία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από το Νοέμβριο του 2020 προσδιόριζε καθημερινά την αξία της MWh που επηρεάζει την τελική τιμή ανά Kwh.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών όμως αναγνώρισε τα δικαιώματα των καταναλωτών σε ότι αφορά την ενημέρωσή τους ως προς του όρους της σύμβασης σημειώνοντας ότι για τις συμβάσεις από το 2019 έως το 2022 δεν διαπιστώθηκε ζητήματα ελλιπούς ενημέρωσης. Ωστόσο η πελατεία της ΔΕΗ έχει χτιστεί τα τελευταία 60 χρόνια η οποία δεν είχε ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η στόχευση των εναγόντων να βγάλουν παράνομή τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ενώ η στόχευση για την ενημέρωση των καταναλωτών θα απέδιδε τα μέγιστα διότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να δώσει σαφή ενημέρωση σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια καταναλωτές.
Τιμος Δουσμανης dousmanhs@popintmedia.gr