24.5 C
Athens
Thursday, September 19, 2024
More

    Νικόλαος Θεοδοσιάδης: Ο Έλληνας μετανάστης που άλλαξε τις μεθόδους παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως

    Δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία από πολύ νεαρή ηλικία, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1880, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον τομέα της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

    Οι περισσότεροι από αυτούς υιοθέτησαν καθιερωμένες πρακτικές σε διάφορους κλάδους εργασίας, ενώ αρκετοί απλώς αντέγραψαν ή προσαρμόστηκαν στις καινοτομίες και τις τεχνικές άλλων, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα.

    Λιγότεροι ήταν εκείνοι που έφεραν προσωπικές καινοτομίες σε ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις, καταφέρνοντας να πλουτίσουν. Ακόμη πιο περιορισμένος ήταν ο αριθμός των πρωτοπόρων που με τις δικές τους εφευρέσεις και ιδέες έφεραν ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την παραγωγή τροφίμων, τόσο στην Αυστραλία όσο και διεθνώς.

    Ο Έλληνας πρωτοπόρος

    Η Greek Herald, σε εκτενές της αφιέρωμα αναφέρεται στον Nick Thyssen (κατά κόσμον Νικόλαο Θεοδοσιάδη), ο οποίος ανήκει σε αυτή την κατηγορία των εφευρετικών επιχειρηματιών. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπήρξε πρωτοπόρος στην κυκλοφορία φρέσκων χυμών πορτοκαλιού και άλλων προϊόντων εσπεριδοειδών στην Αυστραλία και παγκοσμίως, με το πιο γνωστό προϊόν του να είναι ο χυμός Patra Original Juice.

    Ήταν επίσης ο πρώτος που δημιούργησε φυσικές σούπες, συσκευασμένες σε χάρτινα και αργότερα πλαστικά δοχεία, ειδικά σχεδιασμένες για νοσοκομεία, αθλητικούς συλλόγους και στρατιωτικές μονάδες, με διάρκεια ζωής άνω των τριών εβδομάδων.

    Μέχρι τότε, όλα τα έτοιμα φαγητά διατηρούνταν αποκλειστικά σε κονσέρβες με προσθήκη συντηρητικών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος επιχειρηματίας που διέθεσε φρουτοσαλάτες σε χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες, εξυπηρετώντας ανάγκες γηροκομείων, νοσοκομείων και στρατώνων.

    Ο Nick δεν ήταν μόνο επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά ανέπτυξε και ισχυρές σχέσεις εμπορικής συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας με πολλούς καλλιεργητές εσπεριδοειδών στις περιοχές της Βικτώρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Σε περιόδους κρίσης, στάθηκε δίπλα στους αγρότες, αγοράζοντας τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές από αυτές των συνεταιρισμών, με σκοπό να τους στηρίξει σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

    thyssen

    Η εμπορική πορεία του Nick ξεκίνησε το 1957, όταν γνώρισε τη Maureen Elizabeth Vitzdamm-Jones, μια ευγενική και συνετή γυναίκα που αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο εστιατόριο του στην οδό Fitzroy Street, στην περιοχή St Kilda. Με τον καιρό, η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε μια μακρά συζυγική σχέση, που κράτησε για περισσότερες από έξι δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της οποίας απέκτησαν τρία παιδιά: τη Laney-Helen, την Becky-Rebecca και τον Adam George.

    Στα πρώτα τους βήματα ως ζευγάρι, εργάστηκαν σκληρά για να εξασφαλίσουν την επιβίωση της μικρής τους επιχείρησης. Η αμοιβαία τους αφοσίωση και επιμονή τους οδήγησε στην επιτυχία, ενώ υιοθέτησαν τις καινοτόμες ιδέες του Nick, οι οποίες τους βοήθησαν να εδραιωθούν κοινωνικά και οικονομικά.

    Ο Nick Thyssen με την αδελφή του Παναγιώτα το 1957

    Με αφετηρία το St Kilda και το Elsternwick, η επιτυχία τους επεκτάθηκε στο Moorabbin, το Carlton και το Brunswick, και αργότερα στο Mill Park, με τις επιχειρήσεις τους να ανθίζουν χάρη στις ιδέες του Nick. Στη διαδρομή αυτή, ο Nick συνεργάστηκε με πολλούς, όπως τον Alec Kaltzovski, ο οποίος είχε βρεθεί ως παιδί πρόσφυγας στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου.

    Οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες περιλάμβαναν την ίδρυση εργοστασίων, την αγορά μεγάλων εκτάσεων γης και την καλλιέργεια φυτειών εσπεριδοειδών, ενώ παράλληλα απέκτησαν φάρμες για τη δική τους κτηνοτροφία.

    thyssen2

    Η επιχειρηματική δράση τους κράτησε πάνω από 60 χρόνια, με τις πρωτοποριακές ιδέες του Nick να φέρνουν σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων. Ο Nick ανέπτυξε αυτοσχέδιες μηχανές και ειδικές χημικές μεθόδους, ώστε να διασφαλίσει τη μακροζωία των προϊόντων του, όπως σούπες και χυμοί.

    Μέσα από μια επένδυση 600 λιρών στο Carlton, ο Nick και η ομάδα του δημιούργησαν την εταιρεία Patra, η οποία έγινε γνωστή ως η πρώτη που παρήγαγε φυσικό, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, αντί για το παραδοσιακό συμπυκνωμένο προϊόν.

    Η εταιρεία γνώρισε αμέσως επιτυχία και επεκτάθηκε στην Ιαπωνία, την Ελλάδα και σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Άλλες επιχειρήσεις που ακολούθησαν περιλαμβάνουν τις Ready Cut, Acron, Ezy Chef, Original Juice και τη γαλακτοβιομηχανία ProCal. Βρετανοί και Αμερικανοί επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις καινοτομίες του Nick, οι οποίες άλλαξαν τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης τροφίμων.

    thyssen3

    Το βιβλίο

    Το βιβλίο Nick Thyssen: A Great Innovator to Remember, που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα στη Μελβούρνη από τον εκδοτικό οίκο Ellikon Fine Printers, αποτελεί έναν καλλιτεχνικά επιμελημένο τόμο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου επιχειρηματία Nick Thyssen. Ο συγγραφέας και βιογράφος καταγράφει τη συναρπαστική πορεία του Thyssen, εστιάζοντας στις καινοτόμες του ιδέες που επηρέασαν σημαντικά την τοπική και παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.

    Το βιβλίο υπογραμμίζει τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα του Nick Thyssen, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεν αντέγραφε, αλλά πάντα επιδίωκε να καινοτομεί και να βελτιώνει τις υπάρχουσες διαδικασίες. Μέσα από τις εμπειρίες του, το βιβλίο προσπαθεί να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό και την αντιγραφή, και να τολμήσουν να κάνουν πρωτότυπα πράγματα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος της έκδοσης δεν είναι εμπορικός. Αντίθετα, το βιβλίο θα προσφερθεί ως δώρο, και όσοι το λάβουν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δωρεά στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα