18.5 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Nestlé: Απειλές για κυρώσεις μετά τις καταγγελίες για διαφορετική συνταγή στις παιδικές τροφές προς εξαγωγή

    Αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο κολοσσός τροφίμων Nestle, εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στις παιδικές τροφές της, ανάλογο με το πού απευθύνεται το προϊόν.

    Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Public Eye τα προϊόντα της Nestle που προορίζονται για την Ευρώπη δεν έχουν ζάχαρη ενώ όσα προορίζονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης.

    Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για διεξοδική διερεύνηση του θέματος. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ευθύνη της Nestlé, ο ρυθμιστικός φορέας έχει δεσμευτεί να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της επωνυμίας. Στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας θα συσταθεί επιτροπή που θα διερευνήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

    Στην προσοδοφόρα αγορά της Ινδίας, που ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2022, κάθε παραλλαγή βρεφικών δημητριακών Cerelac περιέχει περισσότερη ζάχαρη, κατά μέσο όρο σχεδόν 3 γραμμάρια ανά μερίδα. Η πρόσφατη έρευνα του Public Eye, που ήρθε στο φως στις 17 Απριλίου 2024, έδειξε ότι τα δημητριακά με βάση το σιτάρι Cerelac που απευθύνονται σε βρέφη έξι μηνών και πωλούνται λιανικά από τη Nestlé στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στερούνται πρόσθετης ζάχαρης. Αντίθετα, το ίδιο προϊόν περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια ανά μερίδα στην Αιθιοπία και 6 γραμμάρια στην Ταϊλάνδη.

    Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα, ο Nigel Rollins, ένας επιστήμονας στον ΠΟΥ, μετέφερε στο Public Eye και στο IBFAN: «Υπάρχει ένα διπλό πρότυπο εδώ που δεν μπορεί να εκλογικευτεί. Στο σενάριο όπου η Nestlé απέχει από την ενσωμάτωση ίδιων δοσολογιών ζάχαρης σε αυτά τα προϊόντα στην Ελβετία, αλλά την ενστερνίζεται εύκολα σε δυσχερή οικονομικά περιβάλλοντα, θα είμαστε μπροστά σε μια πρόκληση τόσο από άποψη δημόσιας υγείας όσο και ηθικής».

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει προειδοποιήσει ότι η πρώιμη εισαγωγή στη ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει μια μόνιμη κλίση προς τα ζαχαρούχα προϊόντα, αυξάνοντας την πιθανότητα παχυσαρκίας και διαφόρων μόνιμων παθήσεων.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα