20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Νέους κανόνες για την διάσωση τραπεζών χωρίς «χτύπημα» σε φορολογούμενους και καταθέτες παρουσίασε η Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη νέα πρόταση για τη ρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, η οποία καθιστά πιο δύσκολη τη διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων (σ.σ. το επονομαζόμενο bail out, έναντι του bail in, όταν η διάσωση πραγματοποιείται με κεφάλαια πιστωτών και μετόχων).

    Η πρόταση αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά «μαξιλάρια», συγκεκριμένα χρέος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας σε περιόδους κρίσης, έτσι ώστε να περιοριστεί το όποιο πλήγμα σε φορολογούμενους ή αποταμιευτές.

    Με βάση τους υφιστάμενους κανόνες, η πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας αντιμετωπίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης, αλλά για τις μικρότερες τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξής τους με χρήματα των φορολογουμένων.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, η νέα πρόταση φαίνεται να καθιστά πιο εύκολη την εκκαθάριση των μικρότερων τραπεζών με «bail-in» και πιο δύσκολη τη στήριξή τους με κρατικά χρήματα.

    Ειδικότερα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. προτείνει τη χρήση πόρων από τα εθνικά συστήματα προστασίας καταθέσεων για τις μικρότερες τράπεζες που δεν έχουν επαρκή «μαξιλάρια». Στόχος είναι να περιοριστούν τυχόν «χτυπήματα» σε φορολογούμενους ή καταθέτες.

    «Η σημερινή πρόταση θα επιτρέψει στις αρχές να οργανώσουν μια συντεταγμένη έξοδο από την αγορά για πτωχευμένη τράπεζα οποιουδήποτε μεγέθους και επιχειρηματικού μοντέλου, με ένα μεγάλο εύρος εργαλείων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

    «Η πρότασή μας είναι να επιτρέψουμε σε αυτά τα σχήματα να συμβάλλουν στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη μεταφορά όλων των καταθέσεων – ασφαλισμένων και ανασφάλιστων – από μια προβληματική τράπεζα σε μια υγιή τράπεζα» δήλωσε σε συνέντευξή τύπου ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αυτός ο “μηχανισμός γέφυρα” μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για την αντιμετώπιση μιας τραπεζικής κρίσης και την προστασία των καταθετών, αντί να τους πληρώνουμε αφότου έχει πτωχεύσει μια τράπεζα» πρόσθεσε.

    Η Κομισιόν διατηρεί αμετάβλητη την πανευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, το σχήμα δεν έχει αποδώσει στην πράξη, καθώς οι μικρότερες τράπεζες δεν έχουν την ίδια ευχέρεια να διαχειριστούν ζημιές με τις μεγάλες τράπεζες και κάποιες χώρες – μέλη έχουν αποφύγει το αυστηρό πλαίσιο για να προστατεύσουν τους καταθέτες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα