Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω για την απασχόληση στην Ελλάδα! Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης το 2023 φαίνεται να «φρέναρε» συγκριτικά με το 2022, στοιχείο που αντανακλά και τη συρρίκνωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την απότομη ανάκαμψη τη διετία 2021-2022, ύστερα από την έξαρση της πανδημίας.
Νέοι, γυναίκες και μη πτυχιούχοι πρωταθλητές στην ανεργία
Σε μελέτη της Eurobank για την αγορά εργασίας, διαπιστώνεται πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν αμετάβλητα, καθώς αυτή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας (15-29 ετών) καθώς και τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν διαχρονικά ο «πιο αδύναμος κρίκος» στην αγορά εργασίας, καθώς στο 9μηνο του 2023 το ποσοστό ανεργίας σε εκείνες ανήλθε στο 14,8%, ενώ στους άνδρες στο 8,4%. Στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή στο 6,9% στις γυναίκες και στο 6,2% στους άνδρες.
Παράλληλα, σε σχέση με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση την ηλικία, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών (34,5%). Από την άλλη πλευρά το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζουν τα άτομα άνω των 65 ετών (7,4%) καθώς και τα άτομα ηλικίας 45-64 ετών (7,7%).
Σε σχέση με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, διαχρονικά μειώνεται καθώς το επίπεδο εκπαίδευσης βελτιώνεται. Τα άτομα που παρακολούθησαν μερικές τάξεις του Δημοτικού ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο παρουσιάζουν και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (24,1%).
Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο, όπου περιορίστηκε στο 4,9%, ενώ έπονται με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τα άτομα με πτυχίο ανώτατων σχολών (8,7%). Τέλος, στους πτυχιούχους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 12,0% το 9μηνο του 2023.
Το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας, αν και βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2014, παραμένει το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά παρουσιάζει την ισχυρότερη μείωση.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη εντοπίζεται στην Ισπανία όπου την ίδια περίοδο κατήλθε στο 12,2% από 13,0% το 9μηνο του 2022, ενώ το χαμηλότερο στη Μάλτα όπου περιορίστηκε στο 2,6% από 2,9%.