Οι παραλλαγές Άλφα και Γάμμα του κοροναϊού συνέχισαν να κυκλοφορούν και να εξελίσσονται στα ελάφια με λευκή ουρά, ακόμη και αφού σταμάτησαν να εξαπλώνονται ευρέως μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη .
Το αν οι παραλλαγές εξακολουθούν να κυκλοφορούν στα ελάφια παραμένει άγνωστο. «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα», είπε ο Δρ Ντιέγκο Ντιέλ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences την Τρίτη.
Ωστόσο, τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε δείγματα που συλλέχθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2021, παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα ελάφια θα μπορούσαν να είναι δεξαμενή του ιού και πιθανή πηγή μελλοντικών παραλλαγών, οι οποίες θα μπορούσαν να διαχυθούν ξανά στους ανθρώπινους πληθυσμούς.
«Είναι ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός άγριας ζωής στη Βόρεια Αμερική που έχει συνεχή και πολύ έντονη επαφή με τους ανθρώπους», είπε ο Δρ.
Προηγούμενες μελέτες για ελάφια έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν επανειλημμένα εισαγάγει τον κοροναϊό σε πληθυσμούς ελαφιών με λευκή ουρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και ότι τα ελάφια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό το ένα στο άλλο. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό στα ελάφια, αλλά έχουν υποθέσει ότι μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι ταΐζουν ελάφια ή ελάφια συναντούν ανθρώπινα σκουπίδια ή απορρίμματα.
Το μέγεθος του κινδύνου που ενέχουν τα μολυσμένα ελάφια για τον άνθρωπο παραμένει ασαφές. Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει μια περίπτωση που πιθανότατα προήλθε από μετάδοση από ελάφι σε άνθρωπο στο Οντάριο και σημειώνουν ότι οι κυνηγοί και άλλοι που έχουν τακτική επαφή με τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να κολλήσουν τον ιό από αυτά.
Για τη νέα μελέτη, ο Δρ Diel και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περίπου 5.500 δείγματα ιστού που συλλέχθηκαν από ελάφια που σκοτώθηκαν από κυνηγούς στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και του 2021.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2020, μόλις το 0,6 τοις εκατό των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά στον ιό, ποσοστό που αυξήθηκε στο 21 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2021.
Η γενετική αλληλουχία αποκάλυψε ότι τρεις διαφορετικές παραλλαγές ανησυχίας – Alpha, Gamma και Delta – ήταν όλες παρούσες στα ελάφια κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2021.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους κυνηγούς ελαφιών να λαμβάνουν διάφορες βασικές προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας κατά το χειρισμό θηραμάτων και του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών μετά.