18.1 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Νέα έκθεση με προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Πριν από μια δεκαετία περίπου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ασκούσε σκληρή κριτική στην Ελλάδα και την οικονομία της, με τις προβλέψεις όλων να είναι κοντά στη χρεωκοπία. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε πως μετά από λίγα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα κατάφερνε να επιβιώσει και να βγει μάλιστα πιο δυνατή από άλλες πολύ πιο ισχυρές στην Ευρωζώνη.

    Με τα δεδομένα ενός δεύτερου πολέμου στον «ζωτικό χώρο» της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος απειλεί να εκτοξεύσει και πάλι τις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως, το ΔΝΤ δημοσίευσε μία νέα έκθεση για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στην πραγματική oικονομία, και πώς θα εξελιχθούν τελικά.

    Για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ προβλέπει πιο αρνητικά το μέλλον της οικονομίας, απ’ ότι προσδοκά η Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται και αναμένεται να παραμένει στο top–5 των πιο ανθεκτικών Οικονομιών της Ευρωζώνης.

    Οι προβλέψεις του ΔΝΤ: 

    Ανάπτυξη: Προβλέπει πως η Ελλάδα θα διαθέτει την 3η μεγαλύτερη για το 2023 και την 5η καλύτερη το 2024. Σημειώνεται πως το 2022 βρισκόταν στην 4η θέση. Σε κάθε περίπτωση θα είναι 2 έως και 3 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο ολόκληρης της Ευρωζώνης.

    Πληθωρισμός: Προβλέπει πως θα είναι στο 4,1%, ενώ οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 3,8%. Ακόμα και με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα είναι η 3η καλύτερη (χαμηλότερη) αύξηση τιμών στην Ευρωζώνη. Προηγούνται μόνον Βέλγιο με 2,5% και Ισπανία με 3,5%.

    Για το 2024, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ελληνικός πληθωρισμός θα σημειώσει πτώση στο 2,8%. Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα βρίσκεται στη 2η θέση, πίσω μόνο από την Φιλανδία με 1,9%. Η Ελλάδα τότε θα έχει πληθωρισμό 70% χαμηλότερο (!) από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

    Ανεργία: Παντού η ανεργία θα αυξάνεται ή θα παραμένει στάσιμη. Το ΔΝΤ προβλέπει όμως πως την μεγαλύτερη μείωση Ανεργίας θα έχει η Ελλάδα. Μόνο η Ισπανία μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, γιατί εμφανίζει μια μείωση 1,6 μονάδες στο διάστημα 2022-2024 (από 12,9% σε 11,3%). Αλλά και αυτή ακόμα, είναι μόλις η μισή εκείνης της Ελλάδος (από 12,4 σε 9,3%).

    Αρνητικό στοιχείο παραμένει το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρώπη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης από το εξωτερικό σε καύσιμα και ενέργεια. Επιπλέον οφείλεται και στις μαζικές εισαγωγές υλικών και μηχανημάτων που έρχονται για να καλύψει η χώρα την εκρηκτική αύξηση των άμεσων επενδύσεων που υλοποιούνται την τελευταία τριετία στην Ελλάδα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα