Δέσμια του εφιάλτη της πανδημίας παραμένει η ευρωπαϊκή, άρα και η ελληνική οικονομία, πόσο μάλλον όταν οι στρεβλώσεις που έχει ήδη προκαλέσει στη λειτουργία των αγορών, είναι πολύ πιθανόν να παρατείνουν ή ακόμα και να επιτείνουν το κύμα ανατιμήσεων.
Η γενική εικόνα είναι ή μάλλον ήταν, ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη ανακάμπτουν ταχύτερα και καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ίσα- ίσα που οι συνήθως στριφνοί τεχνοκράτες των Βρυξελλών συμφώνησαν με τα στοιχεία που άντλησαν κατά την πρόσφατη αξιολόγηση στην Αθήνα και επί της ουσίας συναίνεσαν να τεθεί ο πήχης μια μονάδα ψηλότερα, στο 7,1%. Αυτές οι εκτιμήσεις και οι μετρήσεις της Κομισιόν έγιναν, όμως, σε χρονικό σημείο που δεν είχε ακόμα σημειωθεί η εκτίναξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Σε ειδικό κεφάλαιο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκει κανείς τις «νάρκες» που απειλούν την τροχιά ανάκαμψης. «Ο επίμονος υγειονομικός κίνδυνος από την πανδημία, μπορεί να συγκρατήσει την ανάκαμψη» σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, εκφράζοντας το φόβο ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, μπορεί να επαναφέρει περιορισμούς, οι οποίοι θα έχουν επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα.
Κάτι τέτοιο, ειδικά σε χώρες εκτός Ευρώπης, θα παρατείνει τις στρεβλώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον ομαλό εφοδιασμό των αγορών και τις τιμές της ενέργειας. Σε αυτόν το φαύλο κύκλο, το οικονομικό κλίμα και η ψυχολογία θα πληγούν, τα κόστη παραγωγής θα αυξηθούν, οι επενδύσεις θα «φρενάρουν» και οι τιμές θα ανέβουν.
Ειδικά όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, τα μηνύματα που εκπέμπει η Έκθεση είναι μάλλον αντικρουόμενα, καθώς ενώ ως βασικό σενάριο προβάλλεται η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου σε διαχειρίσιμα επίπεδα (στα 50 ευρώ) ως την Άνοιξη, στο ειδικό κεφάλαιο με την ανάλυση των κινδύνων, επισημαίνεται ότι οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πυροδοτώντας ένα ισχυρότερο κύμα ανατιμήσεων αλλά και δευτερογενείς επιπτώσεις με μισθολογικές αυξήσεις πέρα από την παραγωγικότητα.