14.2 C
Athens
Wednesday, December 4, 2024
More

    Ν. Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν ωθείται να παραιτηθεί, μετά την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-Γελ, αντιμετωπίζει έντονη πολιτική πίεση, δεχόμενος πυρά όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το δικό του κόμμα, μετά την απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο την Τρίτη — μια απόφαση που αναγκάστηκε να ανακαλέσει λίγες ώρες αργότερα.

    Με ήδη χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας, ο κ. Γιουν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, προκαλώντας έκπληξη και αντιδράσεις. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ως “εχθρική προς το κράτος”, με αφορμή τις διαφωνίες σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά την ανακοίνωση, στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην οροφή του κοινοβουλίου. Παρά τις ενέργειες αυτές, το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και απαίτησε την άμεση άρση του μέτρου, κάτι που τελικά υποχρεώθηκε να κάνει ο πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας την απόσυρση του στρατιωτικού νόμου και την παραίτηση του προέδρου. Η επιβολή στρατιωτικού νόμου, που δεν είχε εφαρμοστεί στη Νότια Κορέα εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, θα σήμαινε αναστολή της πολιτικής ζωής, το κλείσιμο του κοινοβουλίου και αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

    Η απόφαση προκάλεσε ανησυχία διεθνώς, με αποδοκιμασίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες —τον κύριο σύμμαχο της Νότιας Κορέας απέναντι στη Βόρεια Κορέα— και από την Κίνα.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα, κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί άμεσα, προειδοποιώντας ότι θα κινηθεί για την αποπομπή του από το αξίωμα αν δεν το πράξει. Επίσης, προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει την άσκηση ποινικής δίωξης για “ανταρσία” τόσο εναντίον του προέδρου όσο και εναντίον υπουργών (Άμυνας, Εσωτερικών), καθώς και στρατιωτικών και αστυνομικών αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου.

    Ακόμη και το κυβερνών Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο. Ο επικεφαλής του κόμματος, Χανγκ Ντονγκ-χουν, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: “Ο πρόεδρος πρέπει να δώσει άμεσα και λεπτομερείς εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση. Όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν”.

    Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου “υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους” σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Χαν απαίτησε κατόπιν να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Γιουν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, όλα τα μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν στον πρωθυπουργό. Αυτός ο τελευταίος, ο Χαν Ντοκ-σου, αναμενόταν να έχει συνάντηση με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτες του προέδρου στις 14:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), κατά την ίδια πηγή.

    Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της χώρας ανακοίνωσε πως προκηρύσσει “γενική απεργία επ’ αόριστον” ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο. Η Συνομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων, με όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε “παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο” την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν “υπέγραψε το τέλος” της εξουσίας του.

    Μέχρι το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-Γελ, παρέμενε εκτός δημόσιας θέας, ενώ η κρίση που προκάλεσε η επιβολή και η ταχεία ανάκληση του στρατιωτικού νόμου συνέχιζε να συγκλονίζει τη χώρα.

    Μετά την εφαρμογή του μέτρου, 190 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του, την ώρα που στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων επιχειρούσαν να εισβάλουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου. Συνολικά, σύμφωνα με το Yonhap, περισσότεροι από 280 στρατιωτικοί συμμετείχαν στην εισβολή στο κτίριο του κοινοβουλίου.

    Έξω από το κοινοβούλιο, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως “Συλλάβετε τον Γιουν Σοκ-Γελ!”, ενώ πολλοί εκδήλωναν την οργή τους για την κατάσταση. Ένας διαδηλωτής διαμαρτυρόταν έντονα λέγοντας: “Γιατί έπρεπε να βρεθώ εδώ μετά από μια ολόκληρη μέρα δουλειάς μεσοβδόμαδα;”, ενώ μια άλλη συμμετέχουσα απαντούσε: “Επειδή ο Γιουν, που έχει χάσει την ψυχραιμία του, επέβαλε αυτόν τον παράλογο στρατιωτικό νόμο.”

    Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος Γιουν έκανε νέο διάγγελμα, ανακοινώνοντας την άρση του μέτρου και την απομάκρυνση των ένοπλων δυνάμεων από την πρωτεύουσα. Η ανακοίνωση προκάλεσε ξέσπασμα χαράς στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές.

    Ο στρατός, από την πλευρά του, δήλωσε πως οι ενέργειές του περιορίστηκαν στην τήρηση των διαταγών του προέδρου.

    Η απόφαση του κ. Γιουν ξύπνησε μνήμες από το 1980, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει κατά ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, σε κινητοποιήσεις που κατέληξαν σε αιματηρή καταστολή.

    Ο πρόεδρος, ο οποίος αντιμετώπιζε αυξανόμενες δυσκολίες στην εξασφάλιση της έγκρισης του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι ο σκοπός του μέτρου ήταν “η εξάλειψη των στοιχείων που εχθρεύονται το κράτος” και η “προστασία της Νότιας Κορέας από τις απειλές των κομμουνιστικών βορειοκορεατικών δυνάμεων”.

    Αναφέρθηκε σε κοινοβουλευτική “δικτατορία” και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει παράλυση της κρατικής λειτουργίας.

    Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λι Τζε-μιουνγκ, ο οποίος έχασε τις εκλογές του 2022 από τον κ. Γιουν με μικρή διαφορά, χαρακτήρισε το μέτρο “παράνομο” και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν μπροστά από το κοινοβούλιο.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα