Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα και τους αρχηγούς τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εισπράττει δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του στους τομείς της διαφάνειας και της καταπολέμησης της ακρίβειας και να υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά του στην καταλληλότητα πρωθυπουργού.
Για μία ακόμη φορά, ο «Κανένας» είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους τρεις προέδρους των τριών πρώτων κομμάτων με 40,1%, ενώ ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29,1% (από 39,2% τον Δεκέμβριο του 2023), ο Στέφανος Κασσελάκης με 13,3% (από 10,1%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,8% (από 13,7%).
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικότερα και ταχύτερα την πολιτική που έχει αποφασίσει ή πρέπει να αλλάξει πολιτική, με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το 67% συνηγορεί προς το δεύτερο, δηλαδή την αλλαγή πολιτικής και μόνο το
27,5% πιστεύει πως το πρόβλημα είναι θέμα έλλειψης αποφασιστικότητας ή ταχύτητας.
Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ένας στους τέσσερις ζητά αλλαγή πολιτικής.
Ως προς το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, πάνω από 7 στους δέκα (74,9%) δηλώνουν απαισιόδοξοι και μόνο το 24,1% νιώθουν αισιόδοξοι.
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται προσωπικά των αντιπάλων του σε όλους τους τομείς, όμως η εικόνα του εμφανίζει τις πρώτες σοβαρές ρωγμές, όπως τονίζεται στην έρευνα, καθώς σε όλες τις παραμέτρους (Δημοτικότητα, Καταλληλότητα Πρωθυπουργού και Αξιολόγηση σε συγκεκριμένους τομείς) τα ποσοστά του υποχωρούν σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης και στην τρίτη ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ειδικότερα, οι χειρισμοί και η στάση του πρωθυπουργού κρίνονται θετικά από το 30,2% (έναντι 41,4% τον Δεκέμβριο 2023) των
πολιτών, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 67,8% (έναντι 56,7%).
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του κόμματός του, αλλά περιορίζεται η απήχηση που διέθετε στο παρελθόν εκτός κομματικών τειχών.
Την ίδια στιγμή, η μέτρηση καταγράφει την αδυναμία σύσσωμης της αντιπολίτευσης να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Το 51% των πολιτών απαντά πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα ή το ίδιο κακά, εάν στην εξουσία ήταν κάποιο άλλο κόμμα.
Σημαντική υποχώρηση στις θετικές κρίσεις σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα της ακρίβειας (20,3% έναντι 27,8%), της διαφάνειας (20,5% έναντι 30,2%) και της στήριξης των ευπαθών ομάδων (23,8% έναντι 32,9%).
Κατά τα λοιπά, καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά, παρότι παραμένει πρώτος συγκριτικά με τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (27,6% έναντι 36,8%), όσο και στην εξωτερική πολιτική (33,2% έναντι 43,3%), αλλά και στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής(26,3% έναντι 35,4%) και της ανάπτυξης (27,1% έναντι 36,8%).
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,9% (έναντι 28,3% στις ευρωεκλογές) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1% (έναντι 14,9%), το ΠΑΣΟΚ με 11,1% (έναντι 12,8%) και το ΚΚΕ με 7,6% (έναντι 9,3%).