Οι προσπάθειες για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα εστιάζουν στην αποκλιμάκωση των τιμών ενοικίασης που θα φέρει η μεγαλύτερη προσφορά και στον τερματισμό του πονοκεφάλου μη ανεύρεσης σπιτιών που αναμένεται να λύσει το «Σπίτι μου 2».
Το πρώτο μέτρο που ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση για το ερχόμενο φθινόπωρο εστιάζει σε περισσότερα από 200.000 (από τα περίπου ένα εκατομμύριο) οικιστικά ακίνητα, τα οποία διατηρούνται κλειστά από τους ιδιοκτήτες τους.
Γι’ αυτά έχει αποφασιστεί να αναπροσαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ – δηλαδή να αυξάνεται για όσο διάστημα οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν εκτός της αγοράς, προφανώς για όσο δεν θα έχουν καμία χρήση, είτε ενοικίαση, είτε πώληση, είτε ιδιοκατοίκηση.
Πώς όμως είναι σίγουροι στην Κυβέρνηση ότι ο κάθε ιδιοκτήτης δεν το παραχωρεί σε ένα φιλικό του πρόσωπο ; Πώς είναι σίγουροι ότι δεν θέλει να το ενοικιάσει για να μην έχει φθορές η περιουσία του ; Επίσης πως ξέρουν ότι δεν το νοικιάζει ήδη σε χαμηλότερη τιμή για να γλιτώσει τους υπέρογκους φόρους ;
Άρα το μέτρο του αυξημένου ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμόζεται στα κλειστά ακίνητα μόνο περισσότερη σύγχυση θα προκαλέσει παρά μείωση των ενοικίων και αυτό διότι από τη στιγμή που σε κάτι μπαίνει φόρος μεγαλύτερος από τις συνθήκες και τους νόμους που ήδη ισχύουν όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με λύσεις αδόκιμες μεν αλλά συμφέρουσες για την τσέπη τους.
Γιατί δεν ανοίγει τα κληροδοτήματα που ούτε τα έχει καταγράψει ούτε και ξέρει ποιοι τα εκμεταλλεύονται;
Δεν το σκέφτηκε κανένα σαΐνι από το οικονομικό επιτελείο και όχι μόνο των συμβούλων στα υπουργικά;
Ή θέλετε να μας πείσετε ότι ο Μητσοτάκης βασίζεται στην Ερευνα του Ινστιτούτου Eteron που υπολογίζει ότι μετά τη δεκαετή κρίση στη χώρα το ένα στα τέσσερα διαμερίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας βγήκε εκτός αγοράς και παραμένει ως σήμερα κενό.
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια οικιστικής χρήσης ακίνητα, εκ των οποίων το Eteron διαπιστώνει ότι το 1 εκατομμύριο είναι κλειστά και αναξιοποίητα. Τα περισσότερα εξ αυτών, περίπου 550.000, βρίσκονται στην Αττική, ενώ περισσότερα από 120.000 κλειστά σπίτια βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της κτηματομεσιτικής αγοράς.
Το γιατί και πως είναι κλειστά όμως δεν έχει γίνει έρευνα διότι το πιο αξιόπιστο θα ήταν να γίνει αυτοψία .
Σκεφτείτε λοιπόν τους ράμπο των πολεοδομιών να χτυπάνε τις πόρτες για να κάνουν έλεγχο στην περιουσία σας ; Φοβερό , εύγε σε όσους το σκέφτηκαν . Και φορομπηχτική και νοικοκύρης στην περιουσία του κάθε πολίτη.
Δεν σκέφτηκαν τις κατοικίες οι οποίες είναι στον αέρα έπειτα από αποποιήσεις κληρονομιάς (αυτά μόνο εκτιμώνται σε περισσότερα από 450.000), αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες μετά από κληρονομιές, αλλά και κατασχεμένες ή δεσμευμένες από funds, οι οποίες μεταφέρονται μέσω πακέτων από το ένα fund στο άλλο.
Επίσης τα ακίνητα που έμειναν κλειστά για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει σε αυτά καμία απολύτως ανακαίνιση τις τελευταίες δεκαετίες (με παλιά κουφώματα, ντουλάπια να καταρρέουν, μη λειτουργικά θερμαντικά σώματα κ.ά.) και άρα είτε είναι αδύνατο να διατεθούν στην αγορά ως κατοικήσιμα, είτε αν διατεθούν δεν θα επιλεγούν ποτέ λόγω της κατάστασής τους.
Μια μερίδα ιδιοκτητών έχει κακή… εμπειρία από κακοπληρωτές, κακή συνεργασία με ενοικιαστές και αυξημένες ανάγκες συντήρησης που προέκυψαν στη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης και προτίμησαν να τα κρατήσουν κλειδωμένα, με αποτέλεσμα τα ακίνητά τους σήμερα να βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.
Οι κατοικίες που ανήκουν σε ιδιώτες και χρήζουν ανακαίνισης αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών κατοικιών (υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 70%-80%), όμως από την αγορά λείπουν χιλιάδες ακίνητα, τα οποία ανήκουν είτε σε ιδρύματα (συχνά καταλήγουν εκεί ως κληροδοτήματα), είτε σε δημόσιους φορείς.
Αυτά συνήθως παραμένουν αναξιοποίητα λόγω δυσκίνητων, δαιδαλωδών διαδικασιών που απαιτούν σειρά αποφάσεων από επιτροπές και φορείς για να συντηρηθούν και να διατεθούν προς αξιοποίηση. Εκτιμάται ότι αυτά τα ακίνητα μπορεί να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 100.000.