Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμα που απηύθυνε, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πολεμά την τρομοκρατία, δεσμεύτηκε για την ασφαλή αποχώρηση πολιτών, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη του στρατού των ΗΠΑ που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης.
Σε ένα σκηνικό επικρίσεων για την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και υπεραμυνόμενος της απόφασης απόσυρσης, διεμήνυσε πως δεν θα συνέχιζε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν για πάντα.
«Δεν θα πολεμούσαμε για πάντα», τόνισε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, ενώ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με εκείνους που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είχε συντελεστεί νωρίτερα η εκκένωση.
«Από τον περασμένο Μάρτιο επικοινωνήσαμε 19 φορές με τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, με πολλαπλές προειδοποιήσεις και προσφορά βοήθειας προκειμένου να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Αφότου ξεκινήσαμε την εκκένωση πριν από 17 ημέρες, εντοπίσαμε περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα ήθελαν να φύγουν. Φανταστείτε να ξεκινούσαμε τις εκκενώσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, φέρνοντας χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και απεγκλωβίζοντας περισσότερους από 120.000 ανθρώπους εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Θα υπήρχε και τότε βιασύνη στο αεροδρόμιο, έλλειψη εμπιστοσύνης και ελέγχου από την κυβέρνηση και θα ήταν και πάλι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή», προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Χαρακτήρισε, την ίδια στιγμή, «εξαιρετική επιτυχία» την επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ που συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που όρισαν οι Ταλιμπάν, την 31η Αυγούστου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μπόρεσε και το έκανε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα.
«Πραγματοποιήσαμε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αερομεταφορών στην ιστορία, με πάνω από 120.000 πολίτες να έχουν φυγαδευτεί. Ο αριθμός αυτός των ανθρώπων είναι διπλάσιος εκείνου που οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί. Κανένα έθνος δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Μόνο οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα και τη θέληση να το κάνουν. Το πραγματοποιήσαμε σήμερα. Η εξαιρετική επιτυχία αυτής της αποστολής οφείλεται στην τόλμη και το θάρρος των Αμερικανών στρατιωτικών, των διπλωματών και επαγγλεματιών στον χώρο των πληροφοριών», προσέθεσε.
Ο Μπάιντεν έστειλε ειδικό μήνυμα προς τους Ταλιμπάν, διαμηνύοντας ότι αναμένει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια προς άλλες χώρες.
«Στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμμετέχουν πάνω από 100 χώρες. Θα εξετάζουμε την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς και τις χερσαίες διαδρομές, ώστε να μπορούν να φεύγουν με ασφάλεια όσοι το επιθυμούν και να αποστέλλεται, την ίδια ώρα, ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν», τόνισε, ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι Ταλιμπάν δεν θα κριθούν μόνο από τα λόγια αλλά και από τις πράξεις τους», συμπλήρωσε, ενώ ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα για ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν και για σοβαρή μεταναστευτική κρίση, με έως και μισό εκατομμύριο Αφγανούς να οδηγούνται στην προσφυγιά.
Στο διάγγελμά του, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να δώσει μάχη ενάντια της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο. «Με τους ISIS-K δεν έχουμε τελειώσει», διεμήνυσε, ενώ υποσχέθηκε μια σκληρή και στοχευμένη πολιτική κατά της τρομοκρατίας.
Ειδική αναφορά έκανε στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε τη ζωή 13 Αμερικανών στρατιωτικών.
«Χρωστάμε σε εκείνους και τις οικογένειές τους μεγάλη ευγνωμοσύνη, που δεν μπορούμε ποτέ να ανταποδώσουμε, αλλά δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», είπε.
«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.