16.2 C
Athens
Friday, March 1, 2024
More

  MORGAN STANLEY: Εντείνεται η μάχη για τη Τεχνητή Νοημοσύνη

  Η Morgan Stanley δήλωσε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την OpenAI και τη Microsoft ($MSFT) σηματοδοτούν ότι ο ανταγωνισμός για την κατοχή μεγαλύτερου μέρους του ΑΙ Stack εντείνεται.

  To AI Stack είναι μια συλλογή τεχνολογιών, πλαισίων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εφαρμογών AI. Ένα AI Stack περιλαμβάνει συνήθως πολλαπλά επίπεδα ή συστατικά.

  Με αφορμή το συνέδριο Ignite της Microsoft και την DevDay της OpenAI, οι αναλυτές δήλωσαν, ότι τους είναι σαφές ότι ο αγώνας για την εξασφάλιση στρατηγικής θέσης εντός του αναδυόμενου AI Stack μεταξύ των παρόχων μοντέλων, cloud και του ευρύτερου οικοσυστήματος λογισμικού υποδομής θερμαίνεται.

  Αναμένουν ότι αυτό το θέμα θα γίνει ακόμα πιο έντονο μετά από το συνέδριο re:Invent της Amazon.com ($AMZN), αυτή την εβδομάδα.

  Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι, όπως και στις αρχές των προηγούμενων κύκλων υπολογισμού (virtualization, cloud computing, containers/Microservices), το Generative AI βρίσκεται σε μια περίοδο γρήγορου πειραματισμού και πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος για να κατασταλάξει η αγορά σε μια τυπική αρχιτεκτονική αναφοράς για τις εφαρμογές Gen AI.

  Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι, αυτό που διακρίνεται σε αυτόν τον κύκλο είναι ότι ο ρυθμός της καινοτομίας στο επίπεδο υποδομής είναι ταχύς και η εστίαση στην αυτοματοποίηση των ροών εργασίας και των εργασιών για την κατασκευή επακόλουθων εφαρμογών συμβαίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι θα περίμεναν διαφορετικά.

  Σε αυτό το στάδιο δοκιμών της αγοράς, αναμένουν ένα κύμα ανταγωνιστικών προσεγγίσεων που θα πολλαπλασιαστούν καθώς η ταχύτητα των προϊόντων σε όλο το οικοσύστημα λογισμικού επιταχύνεται.

  Σύμφωνα με αυτό το σκηνικό, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κήρυξη “νικητών” ή “ηττημένων” θα είναι πρόκληση για τους επενδυτές, αλλά αυτό που φαίνεται πιο σαφές είναι ότι ο ανταγωνισμός στα επίπεδα υποδομής θα ενταθεί πιθανότατα στο προσεχές μέλλον.

  Δεδομένων των πρόσφατων ανακοινώσεων από τη Microsoft και την OpenAI, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι βασικές περιπτώσεις χρήσης Retrieval Augmented Generation, ή RAG, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο εμπορικές. Αυτό ενδεχομένως περιορίζει τις ευκαιρίες για τους παίκτες βάσεων δεδομένων που παίζουν καθαρά και για τις βάσεις δεδομένων που έχουν εισαγάγει πρόσφατα την υποστήριξη διανυσματικών δεδομένων.

  Ενώ η Microsoft και η OpenAI επιδιώκουν να εντάξουν πρόσθετα στρώματα του AI Stack εκτός των θεμελιωδών μοντέλων, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για μια ανεξάρτητη στοίβα AI που θα αποτελείται από λογισμικό ανοικτού κώδικα και επιλεγμένους παρόχους cloud, σύμφωνα με τους αναλυτές.

  Microsoft ($MSFT): Η Microsoft έχει αξιολόγηση Overweight και αποτελεί την κορυφαία επιλογή του οίκου. Ο τεχνολογικός γίγαντας παραμένει στην καλύτερη θέση στο λογισμικό για την κερδοφορία του Generative AI σε υποδομές και εφαρμογές, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς η ικανότητα της εταιρείας να λειτουργεί ως “pick and shovels” του AI μέσω των Azure AI Services και των σχετικών υπηρεσιών δεδομένων, ενορχήστρωσης, ανάπτυξης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των out-of-the-box εφαρμογών Copilot διαφοροποιεί την εταιρεία από το πλήθος.

  Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι, με τη Microsoft να επιδιώκει να κατέχει περισσότερα τμήματα της αναδυόμενης “AI Stack” και τον επικεφαλής της πληροφορικής τους, ή CIO, έρευνα που σηματοδοτεί μια μέτρια επιτάχυνση των δαπανών πληροφορικής μέχρι το 2024 (υποστηριζόμενη από το ενδιαφέρον των CIO για τη Generative AI και τα Large Language Models με το 66% των CIOs να δηλώνουν ότι αυτές οι τεχνολογίες επηρεάζουν άμεσα τις επενδυτικές προτεραιότητες πληροφορικής έναντι 56% των CIOs το β’ τρίμηνο και 45% το α’ τρίμηνο) και τους hyperscalers να παραμένουν οι αγαπημένοι προμηθευτές για τους CIOs για να τους βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες, οι αναλυτές παραμένουν πεπεισμένοι για την κορυφαία επιλογή τους και τις εκτιμήσεις τους πάνω από τη συναίνεση.

  Η MongoDB ($MDB) έχει αξιολόγηση overweight από τη Morgan Stanley. Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ενώ αναμένουν περισσότερο ανταγωνισμό για τις περιπτώσεις χρήσης ανάκτησης επαυξημένης γενιάς που μπορεί να περιορίσουν την ευκαιρία διανυσματικής αναζήτησης, η MongoDB συνεχίζει να είναι από τα καλύτερα ονόματα υποδομών cloud στη στοίβα Generative AI, κατά την άποψή τους.

  Αυτό αντανακλά — τις αναδυόμενες πρωτοβουλίες AI που κατευθύνουν μια ανανεωμένη εστίαση στη στρατηγική δεδομένων και την πιθανή τυποποίηση σε μια σύγχρονη πλατφόρμα δεδομένων- την επιταχυνόμενη παραγωγή κώδικα και την παραγωγικότητα των προγραμματιστών που θα πρέπει να οδηγήσουν περισσότερες εφαρμογές στη MongoDB, δεδομένης της ισχυρής έλξης της εταιρείας με τους προγραμματιστές σύγχρονων εφαρμογών- και τις αυξημένες ευκαιρίες κερδοφορίας που αναδύονται στην ευρύτερη σημασιολογική αναζήτηση/αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά, παρά τον ενδεχομένως μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις περιπτώσεις χρήσης RAG.

  Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι βλέπουν ισχυρές πιθανότητες για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων το 2024 και μετά, λόγω της βελτίωσης του περιβάλλοντος δαπανών για λογισμικό και ενός νέου κύκλου προϊόντων που περιλαμβάνουν περισσότερα από τη διανυσματική αναζήτηση. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει ένα βιώσιμο προφίλ ανάπτυξης ύψους 25%.

  Η Snowflake ($SNOW) έχει επίσης αξιολόγηση Overweight από την Morgan Stanley. Οι αναλυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα δομημένα/ημιδομημένα δεδομένα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βάσης γνώσης των επιχειρήσεων, η οποία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα συμπληρωματική, των σε μεγάλο βαθμό αδόμητων συνόλων δεδομένων στα οποία εκπαιδεύονται τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM, τοποθετώντας τη Snowflake σε θέση να εμπλουτίσει τις εφαρμογές που βασίζονται σε LLM με επικαιροποιημένα δεδομένα.

  Ο συνδυασμός της Snowflake με τις Streamlit, Container Services, Snowpark και Neeva θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να αναδειχθεί ως πλατφόρμα για τους πελάτες που θα δημιουργήσουν εφαρμογές Gen AI χρησιμοποιώντας αυτά τα υψηλής αξίας δεδομένα της εταιρείας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το εύρος του χαρτοφυλακίου της είναι σημαντικό, καθώς η εταιρεία έχει πλέον φτάσει σε ένα στάδιο όπου οι προγραμματιστές (και όχι οι επιχειρηματικοί αναλυτές) μπορούν να προγραμματίσουν εφαρμογή στις σχετικές γλώσσες στο Snowpark, χρησιμοποιώντας την απαιτούμενη υπολογιστική υποδομή (όπως GPUs) μέσω των Container Services, με εργαλεία ενορχήστρωσης από τη Neeva, για να καταστήσουν τις εφαρμογές διαθέσιμες εσωτερικά ή/και μέσω του Streamlit.

  Επιπλέον, οι αναλυτές σημείωσαν ότι η βασική τοποθέτηση της Snowflake ($SNOW) και η πρόσφατη επίδειξη της ταχύτητας των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης μας δίνουν την πεποίθηση ότι η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει την αυξανόμενη κοσμική τάση.

  Πιο βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι η Snowflake μπορεί να είναι καλά τοποθετημένη απέναντι στο μικτό επενδυτικό κλίμα, δεδομένου ότι — οι αναλυτές διαπιστώνουν μια αυξανόμενη εστίαση στη στρατηγική δεδομένων και στις μεταναστεύσεις στο cloud, καθώς οι οργανισμοί προετοιμάζονται για πρωτοβουλίες AI, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως την πιο έντονη εστίαση στις βελτιστοποιήσεις της Snowflake που ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια του H1- και την ευνοϊκή της έκθεση στη Βόρεια Αμερική και στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται να παρουσιάζουν υγιέστερες τάσεις δαπανών το H2 σε σχετική βάση.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα