Γιατί η Moody’s άφησε την Ελλάδα εκτός επενδυτικής βαθμίδας ;
Μια μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία Βa1, διατηρεί η Moody’s το ελληνικό αξιόχρεο και αμετάβλητες τις προοπτικές της οικονομίας (stable outlook), ολοκληρώνοντας την περιοδική αξιολόγηση της οικονομίας.
Η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος ανάμεσα στους «Big 4», μετά τους Standard and Poors, DBRS και Fitch, που δεν έχει αποδώσει στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα, αξιολογώντας τα ελληνικά ομόλογα ακόμα σε κατηγορία junk.
Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και περαιτέρω βελτιώσεις, όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα μέσω της διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, θα χρειαστούν χρόνο.
Για να αναβαθμιστεί η οικονομία θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής οικονομική πολιτική και της δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων.
Το δικαστικό σύστημα, επίσης για να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας και την επεξεργασία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα στήριζαν μια υψηλότερη αξιολόγηση.
Αλλαγή στην οικονομική δομή της Ελλάδας, που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν θετική για την πιστοληπτική ικανότητα.
Βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και φέρνοντας την ποιότητα του ενεργητικού και τους δείκτες κεφαλαιοποίησης πιο κοντά στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές.
Μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, θα οδηγούσε επίσης πιθανότατα σε πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση.
Το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλό. Η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και το μεγάλο ταμειακό απόθεμα αποτελούν σημαντικά εξισορροπητικά στοιχεία.
Το ιλιγγιώδες δημόσιο χρέος, το έλλειμμα ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, η ανισομερής στήριξη της οικονομίας είναι κάποια από τα προβλήματα που κοίταξε κατάματα ο οίκος αξιολόγησης για την Ελλάδα.