Σε “θετικό” αναβάθμισε το outlook της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank η Moody’s από “σταθερό” προηγουμένως μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η Moody’s άλλαξε το outlook της Εθνικής Τράπεζας στις αξιολογήσεις Baa2 για το μη διασφαλισμένο χρέος με προτεραιότητα και τις καταθέσεις σε θετικό από σταθερό, μετά την αλλαγή σε θετικό από σταθερό στο outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση Ba1 της Ελλάδας.
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλαξε το outlook της Eurobank στις αξιολογήσεις Baa2 για το μη διασφαλισμένο χρέος με προτεραιότητα και τις καταθέσεις σε θετικό από σταθερό, μετά την αλλαγή σε θετικό από σταθερό στο outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση Ba1 της Ελλάδας.
Στην ανάλυση του για την Εθνική Τράπεζα ο οίκος σημειώνει την ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση και την βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν μια ισχυρή και διατηρήσιμη επίδοση με ετήσια αύξηση 18% στα βασικά έσοδα προ προβλέψεων για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2024 και δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 30,1%.
Για μια πιθανή αναβάθμιση, ο οίκος επισημαίνει ότι ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις θα μπορούσε να προκύψει από την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κερδοφορίας της τράπεζας, με διατήρηση την ίδια στιγμή άνετων μετρήσεων κεφαλαίου. Επίσης, διαρθρωτικές βελτιώσεις στα βασικά κέρδη της τράπεζας, με υψηλότερη συμβολή από έσοδα που δεν προέρχονται από τόκους θα ήταν υποστηρικτικός παράγοντας του πιστωτικού προφίλ, προσθέτει.
Στην ανάλυση του για την Eurobank ο οίκος σημειώνει την ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση των τελευταίων ετών και την γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση των παγίων και της κερδοφορίας.
Για μια πιθανή αναβάθμιση, η Moody’s σημειώνει ότι με την πάροδο του χρόνου, ανοδική πιστοληπτική πίεση θα μπορούσε να προκύψει μετά από την περαιτέρω βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας που θα προκαλούσε μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε σε καλύτερη κερδοφορία και ποιότητα ενεργητικού για την τράπεζα, κάτι που σε συνδυασμό με τις σταθερές μετρήσεις του κεφαλαίου, άνετα πάνω από τις απαιτήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδική βαθμολογική πίεση.